Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkezdődött Trump második impeachment tárgyalása, hamarosan eldől, alkotmányos-e az eljárás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedd délután kezdődött meg Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) a Szenátusban. Az amerikai képviselőház kétpárti többséggel január végén szavazta meg a Trump ellen a demokraták által benyújtott impeachment-javaslatot. A demokratákhoz 10 republikánus képviselő is csatlakozott, akik szintén elfogadhatatlannak tartották, hogy az amerikai elnök a Capitolium öt ember életét követelő megtámadásában felbujtóként vállalhatott szerepet beszédével.

A mai napon az úgynevezett „impeachment menedzserek” és Trump ügyvédei arról vitáznak, hogy alkotmányos-e az eljárás, majd a felsorakoztatott érvek alapján arról dönt a Szenátus, hogy elutasítja-e a Trump ellen felhozott vádat. Ha az impeachment alkotmányossága mellett döntenek, a tárgyalás holnap folytatódik a vád érveinek ismertetésével, amire mindkét pártnak 16-16 órája lesz (napi 8 órára bontva), vagyis a hét második fele ezzel telhet.

A demokraták emlékeztetőül levetítettek egy videót Trump január 6-ai beszédéről, illetve az azt követő ostromról:

Az ülésen eddig nagyrészt a demokraták felszólalásai hangzottak el, melyek többek közt amellett érveltek, hogy attól, hogy Trump már nincs hivatalban, jogszerű az ellene indított eljárás. Egyrészt erre volt is precedens az 1800-as években, William Belknap hadügyminisztert ugyanis lemondása után vonták alkotmányos felelősségre, másrészt szerintük azért sem állja meg a helyét Trump védőinek ezzel kapcsolatos érvelése, mert ez alapján elég könnyen kijátszható lenne az impeachment (egyszerűen csak le kellene mondani hozzá).

David Schoen, Trump egyik ügyvédje felszólalásában többek közt arról beszélt, szerinte a demokraták azért folytatják a felelősségre vonást, mert még mindig  dühösek a 2016-os választások eredményei miatt. Vészjóslóan azt mondta, az eljárás „új és nagyobb sebeket fog nyitni az egész országban”, ezzel azt sugallva, hogy polgárháború robbanhat ki, és kettészakadhat az ország.

A Guardian tudósítása szerint mindeközben Joe Biden amerikai elnök újságírói kérdésre – korábbi, a felelősségre vonás véghezvitelével kapcsolatos határozottabb nyilatkozataival ellentétben – szűkszavúan annyit mondott: az impeachment a Szenátus dolga, ő most a koronavírus-járvány okozta válságra koncentrál, ez az ő feladata most.

Donald Trump az első elnök, aki ellen két alkalommal indítottak impeachmentet. Az első eljárást egy évvel ezelőtt indították, akkor azért, mert egy napvilágra került telefonbeszélgetés leirat szerint, Trump megpróbálta rávenni az Ukrán elnököt, hogy adjon neki információt Joe Biden családja ellen, hogy ezzel próbálja meg besározni az elnökválasztáson legesélyesebb ellenfelét. Ezt végül a republikánus többségű szenátus elmeszelte.

Ha az újabb eljárás ezúttal végbemegy, Trump nem indulhat többé elnökválasztáson, ehhez azonban 17 republikánus szavazatra is szüksége van a kisebbségben lévő demokratáknak. A jelenleg is zajló tárgyalás eredményéről szerdán beszámolunk.

(Guardian)
Címlapkép: Wikimedia / Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America