Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump megúszta a felelősségre vonást, a szenátus felmentette az impeachment vádpontjai alól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus a várakozásoknak megfelelően felmentette Donald Trumpot amerikai az ellene folyó impeachment-eljárás vádjai alól. A magyar idő szerint szerda este 10-kor, helyi idő szerint szerdán délután 4 órakor tartott végszavazáson a szenátorok arról voksoltak, hogy szerintük bűnös-e Trump az ellene felhozott két vádpontban, vagyis a hatalommal való visszaélésben és a kongresszus akadályozásában.

Az első vádpontban (hatalommal való visszaélés) 52 szenátor szavazott a felmentésre, és 48 Trump bűnösségére, a második vádpontban (a kongresszus akadályozása) pedig 53-an voksoltak Trump igaza mellett, és 47-en ellene.

A szenátusban a szavazást megelőzően szerda délelőtt a Trump elleni vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek és szenátorok fejtették ki véleményüket az eljárásáról és magáról az elnökről is. Zoe Lofgren, az impeachment-menedzserek egyike sajnálatát fejezte ki, hogy a tárgyalás során a politikusok inkább saját beszédeikre voltak kíváncsiak, mintsem új tanúkra és dokumentumokra.

Ezzel arra utalt, hogy a republikánus többségű szenátus korábban leszavazta a demokraták új tanúk beidézésére és mintegy 25 ezernyi új dokumentum megtekintésére tett javaslatát.

Jeff Merkley, oregoni demokrata párti szenátor úgy vélekedett, hogy Trump „támadást intézett” az alkotmány ellen, és ez szerinte „rosszabb, mint a Watergate-botrány volt”. A Richard Nixon elnök bukását eredményező Watergate-botrányra utalva Merkley úgy fogalmazott: „A Watergate arról szólt, hogy lehallgatás céljából betörtek a Demokrata Párt országos bizottságához. Igen, ez egyértelműen rossz és helytelen volt. De nem folyamodtak külföldi beavatkozáshoz egy választás integritásának erodálása érdekében.”

A szavazással lezárult az USA történetének mindössze harmadik impechmentje, amely szeptember óta zajlott, és hétről hétre a világ- és az amerikai belpolitika fókuszában állt.

Mint ismert, a demokraták azt követően kezdeményezték Trump elmozdítását, hogy nyáron kiderült: a republikánus politikus egy telefonbeszélgetésben arra kérte a frissen beiktatott ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt, hogy kormánya szolgáltasson számára információkat a felmérések alapján befutónak tűnő demokrata elnökjelöltről, Joe Bidenről és családja ukrajnai üzleti érdekeltségeiről. Az információkért cserébe Trump az Ukrajnának járó, korábban befagyasztott amerikai katonai segély folyósítását ígérte.

Az előzetes elemzések szerinti is biztosra vehető volt, hogy Trump megússza a vádeljárást.

A szenátusban a republikánusoknak többségük van (53 helyet birtokolnak a 100-ból), ráadásul kétharmad szükségeltetett volna ahhoz, hogy bűnösnek nyilvánítsák az elnököt. Ám még az a két mérsékeltnek számító republikánus politikus – Susan Collins és Lisa Murkowski – is bejelentette, hogy a felmentésre fog voksolni, akikre a demokraták számítottak a szavazásnál. Susan Collins, Maine állam szenátora bejelentette: vannak ugyan fenntartásai az elnök „helytelen viselkedése” miatt, de ez nem elégséges az elnök elítéléséhez. Szerinte a képviselőház által megfogalmazott vádak nem voltak elegendőek az impeachment-eljáráshoz.

Hasonlóan nyilatkozott még hétfőn Lisa Murkowski alaszkai szenátor is. „Egyszerűen nem szavazhatok az elnök megbüntetésére” – mondta.
Lamar Alexander, Tennessee republikánus szenátora szintén úgy vélekedett, hogy önmagában nem von maga után alkotmányos felmentési eljárást a tény, hogy Donald Trump felvetette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy ki kellene vizsgáltatnia a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit.

A republikánusok közül egyedül Mitt Romney, Utah szenátora, a republikánus párt 2012-es elnökjelöltje voksolt együtt a demokratákkal (ő is csak az első vádpontban), aki szerdán alig több mint egy órával a szavazás előtt be is jelentette ezt a szándékát. Mint mondta, ez volt politikai pályafutásának „legnehezebb döntése”.

Jerrold Nadler, az impeachment-menedzserek egyike, és egyben a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke egy televíziós interjúban szerdán közölte: fontolgatják, hogy büntetés terhe mellett beidézik John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, aki megjelenésre váró könyvében állítólagosan új részleteket tár fel Trump és Zelenszkij beszélgetéséről, illetve Trump Ukrajnával kapcsolatos lépéseiről.

Az impechament eddigi történéseiről itt írtunk bővebben.

(CNN, MTI, YahooNews,)