Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatósági iratok jutottak Csárdi Antal birtokába a csengeri örökösnő ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az LMP-s Csárdi Antal szerint vesztegetési pénz lehetett az a 68 millió forint, amelyet a csengeri örökösnő továbbíthatott Kósa Lajosnak – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Csárdi Antal közölte: egy birtokába jutott vallomásról készült hatósági összefoglaló alapján a csengeri örökösnőhöz tíz tételben érkezhetett utalás a Kiskun Tender Kft.-től, amelyet később Kósa Lajos vagy a sofőrje vitt el készpénzben.

Az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ügyészség ennek ellenére sem akarja kihallgatni a kormánypárti politikust.

„Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte Sz. Gábornét, hogy egy uniós projekt kapcsán járó pénzösszeget utalhassanak Sz. Gáborné számlájára, mert Kósa Lajos a pozíciója miatt nem kérheti a saját számlájára. Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte őt, hogy a könyvelés miatt írja alá, hogy ez az összeg kölcsön és hivatkozzon az örökségére. Kósa Lajos és sofőrje felváltva mentek a pénzt átvenni Sz. Gábornétól több részletben” – idézte Csárdi Antal a nyomozóhatósági okiratot.

Az ellenzéki politikus szerint ez alapján nem átverésről vagy „ordító ostobaságról” van szó, hanem egy nagyon komoly korrupciógyanús ügyről: „Kósa Lajos így kaphatta vissza a szerinte neki járó EU-s pénzeket”.

Csárdi Antal közölte: további írásbeli kérdést intéz a legfőbb ügyészhez és a belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, folyik-e  ezekben az ügyekben eljárás, valamint, hogy az ügyészség miért nem hallgatta meg tanúként Kósa Lajost.


A 2018-as országgyűlési választások előtti hetekben, az akkor még Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet olyan közjegyzői dokumentumokat mutatott be, amelyek szerint Kósa Lajos 4,35 milliárd eurót (1300 milliárd forintot) tartalmazó bankszámla fölött kapta meg a rendelkezési jogokat a csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gábornétól.

Kósa Lajos akkor szélhámosságnak minősítette az ügyet, és azóta is úgy tartja, egy csaló fogalmaz meg vele szemben hamis állításokat.

A nőt még 2018- áprilisában őrizetbe vette a rendőrség, az ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja. A hatóságok szerint a nő egy nem létező apai örökségre hivatkozva kért kölcsönöket, összesen 770 millió forintos kárt okozva.

Az ügy bírósági tárgyalása februárban indult el, és ezért került újra a média érdeklődési körébe.

A Csárdi Antal által most hivatkozott vallomásrészletek már korábban is kiszivárogtak, ám ezidáig más bizonyíték, amely alátámasztaná a csalással vádolt nő állítását, nem került elő. Csárdi most elsősorban az ügyészség eljárásmódjával kapcsolatban tett fel kérdéseket.

Kósa Lajost egyébként korábban tanúként kihallgatta a rendőrség, akkor a kormánypárti politikus csak néhányszor találkozott a csengeri asszonnyal, svájci bankokba is elkísérte őt, de egy idő után gyanús lett neki, hogy csalásról van szó, és emiatt igyekezett távolságot tartani tőle.

(MTI / Mérce)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila