Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az élelmiszerboltok napi működését is fenyegeti a harmadik hullám

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kiskereskedelemben tevékenykedők szakmai szervezetei szerint a harmadik hullám kiemelkedően fenyegeti az ágazat dolgozóit, így az sem kizárt, hogy egyes boltok napi működése is ellehetetlenül – írja a Magyar Nemzet. A kormánylap szerint az új, agresszívebb vírusmutációk miatti fertőzés a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább.

Ezekben ugyanis naponta több száz, több ezer vásárló fordul meg, ami növeli az érintkezések számát és fokozott veszélynek teszi ki a boltok dolgozóit.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin a lapnak elmondta:

„A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához.”

A főtitkár szerint a korábbi két hullám esetében viszonylag kevesebb megbetegedést tapasztaltak, így a boltok zavartalan működését a műszakok kisebb átszervezésével biztosítani lehetett. Ám most több helyről is arról kapnak jelzéseket, hogy a kiskereskedelmi egységek dolgozói között megugrott a fertőzésszám.

„Ami ha tovább nő, már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást” – mondta el Neubauer.

Hasonlóan látja a helyzetet az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György is. A szervezet a multinacionális kiskereskedelmi láncok felől is növekvő fertőzésszámokról hall. Vámos is úgy látja, megoldást csak az oltások felgyorsítása jelenthet.

Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján már arról beszélt, a vírus elleni védettség kiszélesítése érdekében a kormányzat módosít az oltási stratégiáján, hogy legalább egy dózist minél többen megkapjanak.

„Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentős százalékban” – mondta el Müller.

A tiszti főorvos azt is hozzátette, bár teljes védettséget nem, 50-70 százalékos védettséget már az is nyújt, ha csak egy dózist kapunk meg az oltásból, sőt ez ahhoz is hozzájárul, hogy ha mégis elkapnánk a vírust, enyhébb lefolyású vagy tünetmentes legyen a betegség.

A kormányzat az elmúlt napokban minden tisztviselője hangján azt hangsúlyozta, hogy a következő egy-két hétben drámai helyzet alakulhat ki a hirtelen megugró új fertőzések miatt. Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, „olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt”, pénteken pedig emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője péntek este a Hír TV-nek felvetette, megfontolandó lenne a plázák és iskolák ideiglenes bezárása.

„A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom, ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat” – mondta el a szakértő.

Az elmúlt 24 órában tovább nőtt az azonosított új fertőzések száma. Pénteken 4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 beteg, így az elhunytak száma 14 902 főre emelkedett. Eddig 563 601 fő kapott oltást, közülük 244 407 fő már a második oltását is megkapta.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila