Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor a Facebookon közzétett videóban beszélt arról, hogy a járványmatematikusokkal tartott találkozó alapján az ország a pandémia eddigi legnehezebb két hete elé néz. A „nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudós csoport” segít megérteni az egészségügyi jelenségek trendekké való összeállását, próbálják azok alapján megjósolni, hogy mi vár ránk. A modellek a miniszterelnök beszámolója szerint csupa rossz hírt mutatnak.

Orbán Viktor szerint, a helyzet az úgy fest, hogy az egész járvány eddigi legnehezebb két hete előtt állunk, az új mutációk megjelenése miatt a fertőzöttek száma erősen nő és nőni fog.

„Olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt ezért minden orvosra, minden ápolónőre és minden lélegeztetőkészülékre szükségünk lesz.”

Az orvosokra szükség ugyan van, azonban a kormány és annak döntései egyre nehezebbé teszik az „első vonalban harcoló” egészségügyi dolgozók életét.

A tavaly novemberben kihirdetett egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény értelmében a kollektív szerződést, a sztrájkjog érvényesülését a munkáltató helyett, a kormánnyal történő megállapodásokhoz kötné.

Az új jogviszony tervezetet az orvosok jó része nem kapta meg időben, sőt még a múlt héten, február 19-én is jelentek meg részletszabályozások, mindezek ellenére egyetlen nappal hosszabbították meg az aláírás határidejét.

Arra kérte a lakosságot is, hogy a saját életükben is a lehető legfegyelmezettebben tartsák be az Operatív Törzs előírásait. Hozzátette azt is, hogy ha sokan regisztrálnak az oltásra, sokan oltják be magukat akkor lerövidül a nehéz időszak, de ha nem akkor hosszabb lesz. „Most versenyt futunk az idővel.”

 

A Kormányinfón ma Gulyás Gergely is bejelentette, hogy a jelenleg életben lévő korlátozások március 15-ig fennmaradnak, ez egybevág a miniszterelnök két hetes előrejelzésével.

A miniszter elmondta, hogy a harmadik hullám elérte Magyarországot. Egyes előrejelzések szerint az elkövetkező egy-két hétben drámaian romlani fog a járványhelyzet.

Az elmúlt 24 órában 4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 415 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 beteg, így az halálozások száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta, írja a kormány hivatalos tájékoztatása.

Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook