Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: Március 15-ig biztosan megmaradnak a korlátozások

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatón számolt be a kormányülésen hozott döntésekről.

A miniszter elmondta, hogy a harmadik hullám elérte Magyarországot. Egyes előrejelzések szerint az elkövetkező egy-két hétben drámaian romlani fog a járványhelyzet.

A fertőzés terjedése fel fog gyorsulni, és a következő két hét kifejezetten nehéz lesz.

Ezért a kormány legalább március 15-ig fenntartja a korlátozó intézkedéseket.

Arról is beszélt, hogy Európában és Magyarországon továbbra is a koronavírus-járvány az egyetlen legfontosabb megoldandó probléma.

Magyarországon november 11-e óta vannak hatályban a korlátozó intézkedések.

„Az utóbbiak révén sikerült megállítani a második hullám erőteljes felfutását. A korlátozások utolsó szakaszában vagyunk” – véli Gulyás Gergely.

A kormány csak később fog dönteni arról, hogy  az oltási igazolvány milyen jogosultságot adjon. Gulyás ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kérdés eldöntése attól is függ, mi történik március 15-ig.

„A fokozatos enyhítéshez akkor jutunk legközelebb, ha mindenki beoltatja magát”, jegyezte meg a miniszter.

„Ezen a héten és a jövő héten több embert olthatunk be, mint eddig összesen” – tette hozzá, aki szerint Magyarországon van az EU-ban a legnagyobb választék vakcinákból.

Gulyás Gergely röviden beszélt a gazdaságpolitikai intézkedésekről is. Elmondta, hogy eddig 41,3 milliárd forintnyi bértámogatási igény érkezett, 39 milliárdot ki is fizettek.

A kormány úgy számol, hogy 2021 második negyedévétől kezdődően „kirobbanó” gazdasági eredményeket ér el Magyarország.

A miniszter elárulta, hogy magánintézményekben nem lehet majd hozzáférni a vakcinákhoz, mert az állam le fogja foglalni az esetleges szabad készleteket.

Arról is beszélt, hogy a kormány milyen politikát fog folytatni az önkormányzatokkal.

„Ahol működési nehézségek vannak az önkormányzatokban, ott a kormány kész segíteni” – mondta el újságírói kérdésre Gulyás. Azokban az önkormányzatokban azonban, amelyekben „jelentős tartalékok vannak, ott ezeket a tartalékokat fel lehet használni” – tette hozzá.

(Kormányinfó, MTI, 444.hu, Portfolio.hu)
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás