Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kimondta az Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes az iskolaérettségi törvény

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kimondta az Alkotmánybíróság: az iskolaérettség megállapítása elsősorban a szülők joga, így alaptörvény-ellenes a köznevelési törvény azon rendelkezése, amely kizárja a négy és öt éves kor közötti gyermekek esetében az óvodalátogatás alóli felmentést, írja a Népszava. Az AB 2021. június 30-i hatállyal meg is semmisítette a törvényt.

A pénteken közölt döntés szerint a felmentési lehetőség nélküli, kötelező óvodáztatás nem csak a szülői jogokat, hanem a gyermek fejlődéshez való jogát is sérti. Hozzátették: az esetek döntő többségében az óvodai nevelés szolgálja a legjobban a gyermekek érdekét 4 és 5 éves koruk közt, azonban olyan egyedi élethelyzetek is előfordulhatnak ebben az életkorban, amelyek a családi környezetben történő nevelést indokolják.

Az Alkotmánybíróság emellett a hatéves kortól kötelező beiskolázással, valamint az iskolaérettség megállapításának új eljárásrendjével kapcsolatban egy mulasztást is észrevett. Ha a szülők nem, vagy nem megfelelően nyújtják be a megadott határidőig az iskolahalasztási kérelmeket az Oktatási Hivatalnak, akkor a gyerekek automatikusan, életkoruknál fogva meg kell kezdeniük az iskolát – akkor is, ha valójában még nem érettek rá.

Az AB szerint ilyenkor az óvoda javaslata alapján, vagy más, arra alkalmas módon is lehetőséget kell adni arra, hogy a nyilvánvalóan nem iskolaérett gyerekek iskolakezdését egy évvel elhalasszák, úgy is, ha a kérelmet a szülők elmulasztották, vagy nem megfelelően terjesztették elő.

A jogszabály 2020 januárjában lépett életbe, ezek szerint sem a szülők, sem az óvodapedagógusok nem dönthettek arról, hogy egy hatéves érett-e már az iskolára, vagy jobbat neki, ha egy évet még az oviban maradhatna.

A szülők csak az Oktatási Hivatalnál kérelmezhették a halasztást – idén ezt január 15-ig tehették meg, így az ünnepek előtt már csak néhány nap állt a szülők rendelkezésére, hogy támogató dokumentumokat szerezzenek be. Az Oktatási Hivatal akkori tájékoztatása szerint a szülő a kérelméhez bármilyen, általa lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, azonban a szülők megfelelő időben nem kaptak érdemi állami segítséget sem a csatolt dokumentumok beszerzésében, sem a kérvényezés megírásában.

Az említett iskolaérettségi törvény visszavonására február közepén a Szülői Hang civil szervezet felszólította a kormányt, miután az Alapvető Jogok Biztosa (Kozma Ákos) megállapította a meghozott törvényről, hogy az több ponton is jogszerűtlen, ugyanis túl nagy lenne azoknak a szülőknek a száma, akik nem tudnának gyermekük iskolaérettségről szóló döntése után felülvizsgálati kérelemmel az Emmihez fordulni.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd