Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szülői Hang: vonják vissza az iskolaérettségi törvényt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szerintük jogtalan, és igazságtalan iskolaérettséget vizsgáló törvény visszavonására szólította fel a kormányt a Szülői Hang civil szervezet. Minderre azután került sor, hogy az Alapvető Jogok Biztosa megállapította a meghozott törvényről készült véleményében, hogy az több pontos is jogszerűtlen, és megállapítják, túl nagy lenne azoknak a szülőknek a száma, akik nem tudnának gyermekük iskolaérettségről szóló döntése után felülvizsgálati kérelemmel az Emmihez fordulni.

Emiatt rendkívüli módon megnőhet a pedagógiai értelemben még nem iskolaérett hatévesek száma az első osztályokban, és a folyamat során a szülők nem kapnak kielégítő tájékoztatást sem.

Az ombudsmani jelentés összegzően megállapítja, hogy a 2020-ban életbe lépő, új iskolai érettségről szóló törvény így az esélyegyenlőtlenség növekedéséhez vezet a közoktatásban.

A megállapitott jogsértéseket a Szülői Hang szerint csak egyetlen módon lehet orvosolni: a hivatkozott törvény visszavonásával, és új életszerűbb törvény kidolgozásával, amely folyamatba az érintetteket is bevonják. A civil szervezet márt 2019 folyamán megfogalmazta a szabályozással szembeni aggályait, így többek között felhívta a figyelmet arra is, hogy

  • A kizárólag elektronikus űrlap kitöltésével benyújtható kérelmezés esélyegyenlőtlenséghez vezet.
  • Az eleve is túlterhelt szakszolgálatoknál a nagyszámú iskolaérettségi vizsgálat miatt a szakszolgálatok egyéb feladataikat háttérbe kell, hogy szorítsák vagy át kell, hogy ütemezzék, ami az érintett gyermekek számára jogsértést eredményez.
  • A január 15.-i határidő után is történhet a gyermekek életében olyan változás, ami a tankötelezettség halasztását teheti szükségessé, de erre a törvény nem ad módot, és ez sérti a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét és ezzel összefüggésben alapjogi visszásságot okoz.

Mindez szerintük arra utal, hogy a meghozott törvény „alapvetően elhibázott”, és bürokratikus eljárásrend helyett személyre szabott tájékoztatás, a sokezernyi gyermek vizsgálatával a szakszolgálatoknál jelentkező túlterheltségnek pedig mindenképpen véget kell vetni.

Arról már 2020 decemberében részletesen beszámoltunk, hogy a sietve elfogadott iskolaérettségi törvény alkalmazása során a kormány magára hagyta azokat a szülőket akik még egy év óvodát szeretnének gyermeküknek, és sem az óvópedagógusok, sem pedig a szülők maguk nem tartják még késznek a gyermeket a közoktatásba való belépésre.

Az új törvény szerint aki nem adott be halasztási kérvényt 2021. január 15-ig, annál a gyermeknek akkor is automatikusan iskolába kellett mennie, ha akár még egy szakember is fontosnak tartaná, hogy az óvodában maradjon. A szülők így kényszerű döntéshelyzetbe kerültek január 15-ig, és később már nem is módosíthattak

A halasztási kérvényeket csak eddig lehetett benyújtani az Oktatási Hivatalnak, így az ünnepek előtt már csak néhány nap állt a szülők rendelkezésére, hogy támogató dokumentumokat szerezzenek be. Az Oktatási Hivatal akkori tájékoztatása szerint a szülő a kérelméhez bármilyen általa lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, azonban a szülők megfelelő időben nem kaptak érdemi állami segítséget sem a csatolt dokumentumok beszerzésében, sem a kérvényezés megírásában.

Címlapkép: MTI/Komka Péter