Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Facebook szűrője a hiteles vakcinatájékoztatást is blokkolja

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Politico kutatása szerint a Facebook álhírek kiszűrésére szolgáló algoritmusa blokkolja a hiteles vakcina tájékoztatásokat is. A vizsgálat szerint eddig 110 csoport által készített és finanszírozott tájékoztató üzenetet jelölt meg a közösségi oldal politikai tartalomnak.

A hirdetések szponzorai fellebbezhetnek, de szerintük ez a folyamat túl megterhelő, a vakcina elosztás és a vírusmutációkkal kapcsolatos teendők pedig lekötik minden energiájukat. Az eset hatására azonban több közegészségügyi szakértő is megkérdőjelezte, hogy lehet e a Facebook a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás hiteles fóruma. Sok esetben ugyanis pont hogy megnehezítette a közérdekű tájékoztatást a vakcinákkal kapcsolatos információkról.

A Politico vizsgálata alapján a Facebook az Európai Unió szerveitől, valamint az EU tagállamok kormányzataitól érkező vakcinatájékoztatásokat is politikai hirdetéseknek jelölte meg.

Az oldal tehát a közérdekű információkat és a járvánnyal kapcsolatos tájékoztató kampányokat ugyanabba a kategóriába sorolta mint a szélsőjobboldali csoportok, politikai pártok vagy egyes politikusok hirdetéseit.

A Facebook közleményében reagált az esetre melyben kiemelte, hogy jelenleg valóban szüneteltetnek néhány szociális kérdésekkel, politikával vagy választásokkal kapcsolatos hirdetést, de továbbra is engedélyezni fogják a vakcina hatékonyságot promotáló üzeneteket. A hirdetőknek pedig segédanyagot készítettek amiben bemutatják hogyan készíthetnek nyilvánosan elérhető tartalmakat.

A kiszűrt tartalmakat a hirdetők sokszor másodszorra is beküldik, hogy elfogadásra kerüljenek, ám a gyakorlat rendkívül időigényes hogy a közegészségügy ezzel foglalkozzon a krízis kellős közepén. Mindemellett az oltások megkezdésével az álhírek is elszaporodtak a közösségi oldalon. Anthony York a Kaliforniai Orvosok Egyesületének szóvivője a Politiconak úgy nyilatkozott, kénytelenek folytatni az erőteljes, kommunikációt és ismeretterjesztést különösen a Facebookon, mert ott terjed a legtöbb hamis hír. Az egyesület a Fehér Ház vakcina stratégiájával kapcsolatos eseményének hirdetéseit is kiszűrte az oldal.

A hatalmas techóriások önkényes cenzúráját az Európai Parlament is szabályozná. Az EP februári plenáris ülésén a legtöbb képviselő a tartalmak eltávolításának jogi alapját hiányolta, kijelentve, hogy ezen döntéseket a szólásszabadság védelmében demokratikusan elszámoltatható hatóságoknak, nem pedig magáncégeknek kellene meghozni. Az ausztrál parlament még decemberben vitatta meg a szabályozás kérdését, szerintük a Facebooknak és a Googlenek fizetniük kell a hírszolgáltatóknak a tartalom-előállításáért. Erre válaszul a Facebook csütörtök reggel eltiltotta az ausztráliai felhasználóit a hírek megosztásától és megtekintésétől.

Nemrég Varga Judit igazságügyi miniszter is bejelentette, hogy a magyar kormány is hadba száll a Facebook-cenzúra ellen, azonban konkrét szabályozási javaslatokat még nem közöltek a témában. Habár több szakértő is megkérdőjelezte a közösségi médiát, mint a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatások hiteles fórumát, valószínűleg Orbán Viktor legközelebbi vészhelyzettel kapcsolatos bejelentéseiről elsőként ismét a miniszterelnök Facebookjáról értesülhetünk.

Címlapkép: ©Andrei Lacatusu