Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Facebook letiltotta a híreket Ausztráliában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Decemberben az ausztrál parlament beterjesztett egy törvényjavaslatot, amit jelenleg az ausztrál szenátus tárgyal, és amely alapján a Facebooknak és a Google-nak fizetniük kell a hírszolgáltatóknak a tartalom-előállításáért. (A YouTube jelenleg is hasonlóan működik.)

Erre válaszul a Facebook ma reggelre eltiltotta az ausztráliai felhasználóit a hírek megosztásától és megtekintésétől.

A Facebook elmondása alapján a tilalom csak az ausztrál hírszolgáltatókra vonatkozik. Ma reggelre mégis elérhetetlenné váltak kulcsfontosságú kormányzati szervek, mint pl. egészségüggyel kapcsolatos, rendőrségi, meteorológiai kormányzati tájékoztató oldalak is. A Facebook ezért már elnézést kért, és ígéretet tett arra, hogy visszavonja ezeknek az oldalaknak az elérhetőségét.

A milliós elérésű ausztráliai hírszolgáltatók oldalai viszont továbbra sem lesznek elérhetőek, külföldről sem.

A techcég szerint az ausztrál törvényjavaslat irreális, „az internet nem így működik”. Azonban a Facebookkal ellentétben a Google az elmúlt napokban három nagyobb ausztrál médiummal is kötött már fizetési megállapodást.

Ausztrália konzervatív kormánya továbbra is kitart a törvényjavaslat mellett, amit széles koalíció támogat a parlamentben. Josh Frydenberg pénzügyminisztere élesen kritizálta a Facebookot a hírek letiltásáért. Szerinte a Facebook azt üzente az ausztráloknak, hogy „nem találsz olyan tartalmat a platformunkon, ami profi újságírókat foglalkoztató szervezetektől származik, amely szervezeteknek szerkesztői irányelvei és tényellenőrző protokolljai vannak”.

A Facebook attól tart, hogy Ausztrália precedents teremt az új törvényjavaslattal, ami ha sikeres, majd ahhoz hasonlót Kanada és az EU is életbe léptet.

A Google egyébként nemrég külön megállapodást kötött Rupert Murdoch médiaoligarchával is arról, hogy a techcég fizetni fog a Murdoch által birtokolt News Corporationnek a hírtartalom-előállításért. A News Corporation tulajdonában állnak olyan lapok, mint a brit The Sun, az amerikai The Times és Wall Street Journal vagy a The Australian.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség szerint az ausztráliai törvényjavaslat jelen formájában nem biztosítja, hogy ne a médiamonopóliumok, mint pl. a Murdoch-birodalom, hanem a valóban közszolgálatot teljesítő lapok részesüljenek belőle.

Címlapkép: ©Andrei Lacatusu