Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszer annyi a pozitív eredmény a főváros ingyenes tesztelésén, mint decemberben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A főváros által szervezett ingyenes tesztelések adatai is alátámasztják az Operatív Törzs és a miniszterelnök e heti bejelentéseit, miszerint hazánkat is elérte a koronavírus járvány harmadik hulláma. Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a Facebookon közzétett bejegyzésében számolt be arról, hogy a fővárosi második körös szűrés első két napján, február 18-án és 19-én kétszer annyi pozitív tesztet regisztráltak, mint a decemberi első körben.

Karácsony éppen ezért szerencsésnek nevezte, hogy pont most indították útjára a második ingyenes szűrést, hiszen a szakemberek is egyetértenek, a többi országhoz hasonlóan hazánkat is utolérte a harmadik hullám.

„Szorít bennünket az idő, a vakcina jelentheti az egyetlen megoldást, amíg pedig abból nincs elegendő a tesztelés a legjobb védekezés a vírus terjedésével szemben.”

-fogalmaz a főpolgármester, hozzátéve, hogy még mindig akadnak szabad helyek az ingyenes tesztelésre, amire a budapesti lakosok itt regisztrálhatnak. (Jelenleg két helyszínen, az V. kerületi Városháza téren és a XII. kerületi Szél Kálmán téren végeznek tesztelést.)

Éppen jó időben kezdtük el a budapestiek újabb szűrését, hiszen a szakemberek is egyetértenek, a többi országhoz…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 20., szombat

Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megérkezett a koronavírus-járvány harmadik hulláma, miután a járványügyi adatok napok óta erős hanyatlást mutattak:

Amíg a hónap első felében a napi őj fertőzöttek száma 1000-1500 fő körül alakult (egyes napokon egészen 500 fő közelébe csökkenve), addig a folyó hét második felében több napon is ennek dupláját, 3000 fő körüli pozitív esetet regisztráltak.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádió-interjújában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „most az kérdés, hogy a beoltottak száma vagy a harmadik hullám fog hamarabb felfutni”.

A miniszterelnök elmondta azt is, április elejére 2,5 millió embert tudnak majd beoltani, azaz mindenkit, aki eddig regisztrált a vakcinára. Ebben a számításban minden bizonnyal a héten hazánkba érkezett 550 ezer adag kínai, Sinopharm vakcina beadása is szerepelt, amit a tegnapi napon engedélyezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezzel a jövő héttől olthatnak az orvosok.

A kínai oltóanyag megkapta azokat az engedélyeket amik alapján már beadható, 65 év alatti embereknek beadható. A szer hagyományos technológiával készült, azaz, a koronavírust inaktiválják, vagyis szaporodásra képtelenné teszik és így adják be egy adjuváns segítségével, ami az immunrendszert stimulálja.

Ez a technológia hosszú évekre nyúlik vissza, hasonló az influenza oltáshoz. – mondta el Dr. Szlávik János a most engedélyezett oltóanyagról.

Szlávik János infektológus az M1 híradójának beszélt arról a mai napon, hogy a számok is az Operatív Törzset igazolják, ami a harmadik hullám hazai elindultát illeti. Elmondta azt is, hogy a kórházakban ők is érzik, hogy egyre nő a fekvőbetegek száma és egyre többen kerülnek intenzív osztályra.  Hozzátette azt is,

Európa több országában elterjedt már az a brit mutáns, ami jóval gyorsabban terjed emberről-emberre, mint a korábbi változatok és nagy valószínűséggel Magyarországon is ez a mutáns az oka fertőzöttek számának emelkedésének,

hiszen a lezárások hónapok óta ugyan olyan mértékűek.

„Hazánkban is folyamatosan vizsgálják a vírustörzseket és keresik a mutánsokat, de egyelőre csak a brit mutánst találták meg, dél afrikai, brazíliai vagy japán mutánst egyelőre nem találtunk, de jelenlétük és közösségi terjedésük nem kizárható.”

Szlávik doktor elmondta azt is, más országok példáját nézve nem lehet azt megjósolni, hogy meddig tart egy harmadik hullám.

Nem lehet azt tudni, hogy nyárra fellélegezhetünk-e. Talán az oltások azok amik megoldást jelenthetnek.

Első ingyenes teszteléseket még tavaly decemberben végezték a fővárosban, akkor is a jelenleg használt gyors antigén tesztekkel. Ezért akkor a fővárosi önkormányzatot a kormány részéről több támadás is érte, a gyorstesztek PCR teszthez viszonyított alacsonyabb megbízhatósága miatt, de azóta a korány is ilyen tesztekkel végzi a különböző csoportok, egészségügyi, oktatási- és szociális ágazatban dolgozók szűrését.

Meghalt 107  beteg, és újabb 2995 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: 400 111-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 14 252-re emelkedett, a gyógyultak száma 304 680, míg az aktív fertőzötteké jelenleg 81 179 fő.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs