Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: kérdés, hogy a beoltottak száma vagy a harmadik hullám fog hamarabb felfutni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt 24 órában 3093 új fertőzöttet és 110 halottat regisztráltak Magyarországon, folyamatosan emelkedik a kórházban lévők és a lélegeztetőgépen lévők száma – ismertette a koronavírus-járvány ma reggeli adatait Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök szerint nagyok a tartalékaink, 20 ezer embert el tudna látni az egészségügyi rendszer, ugyanakkor „egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk” az operatív törzs ma reggeli ülésén elhangzottak alapján.

Egyfelől elkezdődött az oltás, megindult a nemzeti konzultáció és mindenki szabadulna már, másfelől viszont – mint azt csütörtökön Müller Cecília tisztifőorvos közölte – felfutóban van a járvány harmadik hulláma. Amelyik görbe gyorsabb lesz, az dönti el a sorsunkat: ha többen kérnek oltást akkor életeket nyerünk, ha a harmadik hullám lesz gyorsabb, akkor életeket vesztünk – mondta.

A romló adatokkal kapcsolatban arról is beszélt: „haditervszerű hosszú papírtáblázatokból” dolgozik, amelyek szerint a mai napig 392 ezer embert oltottak be, ez április elejére 2 millió 582 ezer emberre fog felfutni,

vagyis a miniszterelnök szerint húsvétkor el fogunk oda jutni, hogy akik máig regisztráltak, azok mind megkapják az oltást.

Mindenkinek felhívta a figyelmét: aki most elmegy oltásra, de mégsem kéri azt, mert nincs olyan készleten, amilyet szívesen beadatna magának, később megkaphatja, amilyet szeretne, de addig könnyen elérheti őt is a felfutó harmadik hullám.

A szerénység az fontos dolog, „de mégis arról van szó, hogy mi gondolkodunk” – mondta a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. Szerinte mindegy, hogy mit mond az Unió, az nem biztos, hogy úgy lesz, ezért indult meg a tárgyalás az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről is. Szerinte előkerült az a szempont, hogy „mit fognak szólni a többiek”, de ez nem érdekli annyira a miniszterelnököt, aki szerint Magyarország valójában úttörő szerepet vállalt azzal, hogy olyan vakcinákat hozatott be, amelyeket még nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség. Először csipkednek, harapnak, rugdosnak, aztán mindenki követni akar minket, most már a németek és az olaszok is orosz vakcinát akarnak, aztán eljön az is, amikor majd kínait is akarnak – vélekedett.

Utóbbival kapcsolatban azt mondta: „mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk”. A kínai Sinopharm vakcinából ugyanis kedden 550 ezer adag érkezett Magyarországra, de még a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyére vár, hogy használni is lehessen. Orbán szerint Müller azt mondta, „jól halad” (habár nemrég még nem tűnt ennyire optimistának), megfeszített munkával dolgoznak a járványügyi szakemberek.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban azt mondta a miniszterelnök, hétfőn a parlamentben „sistergett a gyűlölet” az ellenzék részéről. A konzultáció nem azt a célt szolgálja, hogy mások hozzák meg a döntést a kormány helyett, az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget, de az a jó döntés, amibe minél több embert be tudnak vonni és minél több egyetértési pont jön létre. Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet az újranyitás – mondta. A kormány által kért újabb 90 napos felhatalmazással és annak parlamenti vitájával kapcsolatban azt mondta, örült, hogy 90 nappal ezelőtt megadta a baloldal a felhatalmazást, most azonban azt látja, megtagadják azt. Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, a keddi vitanap során egyértelművé vált, hogy a novemberivel ellentétben az ellenzék most nem fog rábólintani az újabb felhatalmazásra, a pártok ugyanis úgy vélték, a kormány nem élt, hanem visszaélt azzal, és többek közt inkább az önkormányzatok tönkretételén dolgozott.

Címlapkép: Kossuth rádió