Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Józsefváros visszafizeti a káptalanfüredi gyereküdülő befejezésére szánt 1,7 milliárd forintos állami támogatást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Négy hete fordult levélben Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselőhöz és Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez Pikó András, Józsefváros polgármestere azt kérve, hogy haladéktalanul üljenek le tárgyalni a kerület káptalanfüredi gyereküdülőjének további sorsáról, a 2015-ben megkezdett beruházás befejezéséről.

Válasz azonban nem érkezett a mai napig, ami a polgármester szerint azt erősíti meg, amit egy ideje is sejteni lehetett: a kormány fel akarja mondani a kerülettel megkötött támogatási szerződést és visszaköveteli a gyermeküdülő befejezésére szánt 1,7 milliárd forint állami támogatást a kerülettől.

Ezért az önkormányzat az elszámolás érdekében megkezdte a szükséges munkát, a pénzt pedig visszafizeti az államnak – közölte Pikó Facebook-oldalán. Ugyanakkor azt is leszögezi: az önkormányzat továbbra is elkötelezett a káptalanfüredi gyerektábor befejezésében.

„Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a kormány megváltoztatta a szándékát, azonban ez nem változtatja meg az önkormányzat szándékait és elköteleződését a józsefvárosi családok szolgálata iránt”

– írja.

Ennek szellemében már kezdeményezték is az új támogatási szerződés megkötését előkészítő szakmai tárgyalások elindítását. Mint arról a polgármester beszámol, Rádai Dániel kerületfejlesztésért felelős alpolgármester egy hete levelet intézett Sárfalvi Péter helyettes államtitkárnak, megjelölve azokat a szakmai és műszaki tartalmat érintő kérdéseket, melyek esetében a közös válaszok megtalálása megalapozhatja az állam és az önkormányzat új támogatási szerződésben megvalósuló együttműködését.
„Várjuk a választ és bízunk a konstruktív szakmai egyeztetések sikerében, mert ez garantálja azt, hogy a józsefvárosi gyerekek 2015 után végre ismét a saját balatoni gyerektáborunkban tölthessék a vakációjukat.”
– fogalmaz a polgármester.


A kormány még 2015-ben döntött úgy, hogy a káptalanfüredi gyermek- és utánpótlás tábor fejlesztésére 2,2 milliárd forintot biztosít a VIII. kerületnek. Korábban az MKB-MVM Veszprém Kézilabda Zrt. és a VIII. kerületi önkormányzat együttműködésében taopénzek felhasználásával kézilabdacsarnok épült volna a gyermektábor területén, és el is kezdődött az építkezés előkészítése, amely a korábbi gyermeküdülő szétverésével és a helyi erdő tarvágásával járt együtt.

Kocsis Máté korábbi polgármester Simicska Lajossal kezdte építtetni a kézilabdacsarnokot, később azonban az oligarcha elleni háború miatt az egész projekt csúszni kezdett. Ezt a negyedkész projektet örökölte meg az új, Pikó András vezette önkormányzat.

A fideszes önkormányzati vezetés által készíttetett eredeti terveket az állami Beruházási Ügynökség (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., röviden BMSK) tervellenőri észrevételeiben koncepcionális problémák és műszaki hiányosságai miatt nem találta alkalmasnak a közbeszerzési eljárás megindítására.

Pikóék, hogy megmentsék a gyermeküdülőt, javították a terveket úgy, hogy azok időben és rendelkezésre álló pénzből kivitelezhetők legyenek, kézilabdacsarnok helyett egy új gyermektábor tervét tették le az asztalra, és folyamatosan egyeztettek az EMMI-vel. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először rábólintott a tervek átdolgozására, majd az év végén váratlanul visszadobta azokat, sőt még a pénzt is visszakérte. A döntést Pikó a józsefvárosiakat sújtó fideszes politikai bosszúhadjáratnak nevezte.

Az újabb csavar akkor jött az ügyben, amikor Kocsis Máté a botrány kirobbanása után írt egy levelet a kormánynak, amire Latorcai Csaba közigazgatási államtitkártól kapott választ. Ebben az áll, a beruházás folytatódhat, ha azt az önkormányzat újra kezdeményezi, de csak az eredeti tervekkel. A projekt tehát ezek szerint megkaphatta volna újra a támogatás összegét, de csak az állam által korábban már alkalmatlannak nyilvánított tervek kivitelezésére. Az egymásnak ellentmondó kijelentésekkel kapcsolatban Szél Bernadett független országgyűlési képviselő januárban az EMMI-hez fordult kérdéseivel.

Címlapkép: MTI/Varga György