Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett rákérdezett az Emminél, hogy miért vonták vissza a Józsefváros gyermeküdülőjére szánt pénzt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A parlamentig gyűrűzött a Józsefváros önkormányzatához tartozó káptalanfüredi gyermeküdülő ügye: Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett az üdülő felújítására szánt pénzek visszavonása miatt az illetékes minisztériumhoz, az Emmihez.


Mint arról beszámoltunk, Pikó András, a VIII. kerület polgármester január 5-én számolt be arról, hogy Szabó Tünde Sportért felelős államtikár levélben közölte: a kerületet érintő egyéb kormányzati elvonásokon túl a káptalanfüredi önkormányzati gyermeküdülő befejezésére szánt 1 milliárd 700 millió forintot is vissza kell fizetnie az önkormányzatnak.

A kormány még 2015-ben döntött úgy, hogy a káptalanfüredi gyermek- és utánpótlás tábor fejlesztésére 2,2 milliárd forintot biztosít a VIII. kerületnek. Korábban az MKB-MVM Veszprém Kézilabda Zrt. és a VIII. kerületi önkormányzat együttműködésében taopénzek felhasználásával kézilabdacsarnok épült volna a gyermektábor területén, és el is kezdődött az építkezés előkészítése, amely a korábbi gyermeküdülő szétverésével és a helyi erdő tarvágásával járt együtt.

Kocsis Máté korábbi polgármester Simicska Lajossal kezdte építtetni a kézilabdacsarnokot, később azonban az oligarcha elleni háború miatt az egész projekt csúszni kezdett. Ezt a negyedkész projektet örökölte meg az új, Pikó András vezette önkormányzat.

A fideszes önkormányzati vezetés által készíttetett eredeti terveket az állami Beruházási Ügynökség (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., röviden BMSK) tervellenőri észrevételeiben koncepcionális problémák és műszaki hiányosságai miatt nem találta alkalmasnak a közbeszerzési eljárás megindítására.

Pikóék, hogy megmentsék a gyermeküdülőt, javították a terveket úgy, hogy azok időben és rendelkezésre álló pénzből kivitelezhetők legyenek, kézilabdacsarnok helyett egy új gyermektábor tervét tették le az asztalra, és folyamatosan egyeztettek az EMMI-vel. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először rábólintott a tervek átdolgozására, majd az év végén váratlanul visszadobta azokat, sőt még a pénzt is visszakérte.

Kocsis Máté orsszággyűlési képviselő, volt polgármester a botrány kirobbanása utána írt egy levelet a kormánynak, amire Latorcai Csaba közigazgatási államtitkártól kapott választ. Ebben az áll, a beruházás folytatódhat, ha azt az önkormányzat újra kezdeményezi, de csak az eredeti tervekkel.

A projekt tehát ezek szerint megkaphatja újra a támogatás összegét, de csak az állam által korábban már alkalmatlannak nyilvánított tervek kivitelezésére.

Kocsis szerint Pikóéknak annyi dolguk lett volna, hogy 2020-ban az 1 milliárdos állami támogatásból befejezik a felújítást, a polgármester azonban azzal, hogy átírta a tervezetet, elbukta az arra kapott támogatást is.

Szél Bernadett szerint viszont a kormány mondvacsinált okokra hivatkozva fosztja meg az önkormányzatot az egyszer már megítélt támogatástól, a 8. kerületi gyerekeket pedig a jövőbeli táboroztatás lehetőségétől.

Ezért a következő kérdéseket tette fel Kásler Miklós miniszternek:

1. Mi az a műszaki tartalom, ami a kormány szerint túlzottan lecsökkent, és ami az egész beruházást okafogyottá tette? A Kocsis Máté, majd Sára Botond vezette önkormányzat által készített terveket az illetékes minisztériumok és a BMSK illetékesei – mint szakmailag és pénzügyileg egyaránt megvalósíthatatlanokat – sorozatosan elutasították. Ezzel az állásponttal az EMMI is egyetértett. Önök most a saját maguk által is megvalósíthatatlannak ítélt tervekhez való visszatérésre akarják rákényszeríteni az önkormányzatot? Ismét kézilabdacsarnokot akarnak építtetni gyermektábor
helyett?

2. Mi történt 2020 augusztusa és decembere között, ami miatt Szabó Tünde államtitkár megváltoztatta a döntését? Miért nem kapott arról az önkormányzat tájékoztatást, hogy a BMSK és az EMMI illetékesei által kért módosításoknak mégsem kell eleget tenni? Milyen, az egyes állami szervek és döntéshozók közötti vita áll a kiszámíthatatlanul változó szempontok hátterében?

3. Latorcai Csaba államtitkár szavai („nincs akadálya a támogatási szerződés újbóli megkötésének, ha az önkormányzat azt írásban kéri”) úgy értelmezhetőek, hogy a kormány – miután elutasította az egész beruházást -, most mégis rábólintana arra 2022. május 31-i határidővel? Miért használták fel saját politikai játszmáikra a gyermekek üdültetésének az ügyét?

Pikó András csütörtöki bejegyzésében azt írta: változatlanul meg akarják menteni a tábort a józsefvárosi gyerekeknek, és az ügyben még ezen a héten elkezdődnek a tárgyalások az EMMI és az önkormányzat között.