Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már utolsó tartalékaikat is felhasználták, a kormánytól kérnek segítséget a fürdők

Ez a cikk több mint 3 éves.

A napokban elinduló újraindítási kölcsön kiterjesztését kérik az állami és önkormányzati tulajdonban lévő fürdők is, ugyanis ez számukra jelenleg nem elérhető, mert nem számítanak kis- és középvállalkozásnak. A munkahelyek védelme érdekében már utolsó tartalékaikat is felhasználták, és fenntarthatóan szeretnének újranyitni, amihez legalább két hét felkészülésre van szükségük, írja az Mfor.

A 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és vírusmentes időben évi mintegy 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló ágazat képviseletében tett 14 pontos Fürdő Újraindítási Akciótervet közleményük szerint a Magyar Fürdőszövetség már eljuttatta az illetékes szaktárcákhoz. Az akciótervben azt írják: továbbra is szeretnék elérni a fürdőszolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentését, illetve a kiesett bevételek részleges visszapótlását a nyugat-európai mintákhoz hasonlóan, ami a 2019-es bevételek 50 százalékát jelentené 2020-21-ben a fürdőüzemeltetők részére.

Emellett azt javasolják, hogy a 2020. májusi tervektől eltérően idén a kültéri és beltéri medencék egyszerre nyithassanak meg, illetve hogy a közegészségügyi előírásoknál a tavaly november 11-i zárás előtti covid-protokollok legyenek ismét érvényesek, amelyek már megállták helyüket a gyakorlatban.

A Fürdőszövetség közleményében hozzátette: a gőzfürdők és szaunák levegőminőségének és felülethigiéniájának ellenőrzésére külön szakmai protokollt dolgoznak majd ki.

Bár az eddig kapott kormányzati bértámogatással az ágazat munkahelyeinek 77 százalékát sikerült megmenteniük, azonban a november óta bevétel nélkül maradt munkáltatóknak már elfogytak a tartalékaik a bérek másik felének finanszírozásához, ezért javasolják a bértámogatás mértékének megemelését 75 százalékra és időbeli kiterjesztését 2021. augusztus 31-ig.

A további terveik között szerepel az egészségbiztosítási alapból finanszírozott poszt-kovid rehabilitációs program elindítása is, a fürdőgyógyászatok bevonása ugyanis jelentősen tehermentesítené az állami egészségügyi ellátórendszert.

Ahogyan arról a második hullám elején beszámoltunk: a koronavírus miatt annyira elmaradtak a vendégek a magyarországi fürdőkből, hogy egészen október elejéig legalább 50 százalékos bérkieséssel számolhatott az ágazat. A fürdők a hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói, a vendégeket pedig legtöbb esetben nem a szálláshelyek, hanem az úticélok attrakciói motiválják az utazásra. Tehát ha a fürdők ellehetetlenülnek, azzal a belföldi turizmus is még inkább leáll.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás