Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel 5000 dolgozót bocsáthatnak el a magyar fürdők jövő márciusig

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus miatt elmaradtak a vendégek a magyarországi fürdőkből, ami eddig legalább 50 százalékos bevételkiesést jelentett az ágazatnak az idén – mondta el Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A fürdők emiatt országszerte közel 5000 dolgozó elbocsátására kényszerülnek 2021 márciusig.

Boros hozzátette, a fürdők több mint 76 százaléka nem képes önerőből túlélni a válságot jövő tavaszig, mivel már a járvány első hulláma alatt felélték a végső tartalékaikat. A leépítések így már idén ősszel elkezdődtek.

Amint azt a Magyar Narancs ismerette, a Magyar Fürdőszövetség legfrissebb reprezentatív ágazati kutatása szerint tavaly októberhez képest a fürdők 26,3 százalékos létszámcsökkentéssel terveznek 2021 márciusig, ami országszerte legalább 4700 munkahely megszűnését jelenti. Boros László Attila hozzátette, a fürdők háromnegyede a dolgozók részmunkaidős foglalkoztatására kényszerült.

A fürdőszövetség azt szeretné, ha 35 milliárd forintos vissza nem térítendő likviditási alapot hozna létre a kormány az ágazat számára, ami az eddig kiesett bevételeket és részben a jövőbeni kieséseket is pótolná, illetve segítene megtartani a munkahelyeket.

A Magyar Fürdőszövetség már korábban is jelezte, hogy segítségre van szükségük a járványhelyzetben: szeptember 30-án közleményt adtak ki, amelyben azonnali intézkedést kértek a kormánytól – számolt be róla a 24.hu.

Akkor azzal is érveltek, hogy a fürdők a hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói, a vendégeket pedig legtöbb esetben nem a szálláshelyek, hanem az úticélok attrakciói motiválják az utazásra. Így ha a fürdők ellehetetlenülnek, azzal a belföldi turizmus is még inkább leáll.

Ezen kívül arra is felhívták a figyelmet, hogy az ágazat országosan 18 ezer munkavállalót foglalkoztat és 95-100 milliárdos forgalmat generál, és ennek révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd forint, az áfából pedig további 15 milliárd forint folyik be. Így szerintük a kért 35 milliárdos likviditási alap arányosnak tekinthető.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Jófogás és a GKI Digital már ősz eleji felmérésében felhívta rá a figyelmet, hogy szeptembertől visszatérhetnek a koronavírus miatti tömeges leépítések.

Címlapkép: MTI/Varga György