Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százezer család igényelt ingyenes internetet, a rászorulók azonban kimaradtak a kedvezményből

Ez a cikk több mint 3 éves.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerint mintegy százezer család igényelte eddig a kormány által 2020 novemberében bevezetett ingyenes internetet, így a magyar emberek közel egymilliárd forintot takarítottak meg a koronavírus-járvány idején. Az ITM közleménye viszont elfelejtette hozzátenni, hogy ebből a támogatásból épp csak a rászoruló családok maradtak ki.

A kormány tavaly ősszel tette ingyenessé a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatásokat a digitális munkarendre átállt középiskolák pedagógusai és tanulói számára. Az intézkedés azt szolgálta, hogy mindenki anyagi helyzetétől függetlenül egyenlően tudjon résztvenni az oktatásban. A kedvezmény a veszélyhelyzet idejére, mostanáig háromszor 30 napra szólt. Az arra jogosultak, azaz az előfizetéssel rendelkező pedagógusok és diákok – vagy szüleik – pedig az internetszolgáltatóknál jelezhették az igényüket.

A támogatásban résztvevő három nagy társaság (Magyar Telekom, DIGI, Vodafone) és a kisebb, döntően magyar cégeket tömörítő szövetségek adatai alapján eddig több mint 98 ezer előfizető élt a kedvezménnyel. Ez alapján  a közlemény szerint havonta átlagosan mintegy 323 millió, azaz eddig összesen közel egymilliárd forint maradt a magyar családoknál, írja az ITM.

Azonban a megtakarított összeg lehetett volna sokkal nagyobb is, ha a kormány kiterjeszti azok körét akik igénybe vehetik az ingyenes internetet.  Novemberi cikkünkben már bemutattuk, hogy sok helyen lehetőség sincs arra, hogy a családok éljenek a támogatással.

Akiknek a legnagyobb szükségük lett volna a kedvezményre, azok nem rendelkeznek otthoni vezetékes internet-hozzáféréssel (ez főként a kistérségekben egy viszonylag gyakori helyzet) számukra pedig nem nagy segítség a támogatás, mivel az csak ilyen esetekben nyújtott ingyenességet.

A Telex novemberi összesítése alapján például a 10. osztályos tanulók 7 százaléka kiesett a valójában támogatottak köréből, mivel vezeték nélküli hozzáférésre, illetve nem lakóhelyen üzemelő eszközökre nem vonatkozik az intézkedés. A kedvezményből az általános iskolák, és egyéb alapfokú intézmények is kimaradtak még akkor is, ha a vírus miatt helyenként távoktatást rendeltek el.

Ráadásul a digitális oktatásra való részvételt az eszközök hiánya is megnehezíti, a diákoknak megfelelő teljesítményű számítógépre, laptopra vagy tabletre van szükségük, amit napi sok órában kell kizárólagosan használniuk, ez pedig főleg a szegény családok számára elérhetetlen, ráadásul a válság miatt csökkenő bérek és elbocsátások okán nagyobb terhet is ró az érintettekre az eszközök beszerzése. Erre irányuló kedvezmények a kormány részéről azonban nem kerültek bevezetésre. A lakásszegénységben élő családoknál az is komoly gondot okoz, hogy a gyerekeknek sokszor nincs helyük hol tanulni és megfelelő infrastruktúrát sem tudnak biztosítani az online oktatásban való részvételre.

A több sebből vérző digitális tanrend támogatásának tehát csak egy része az ingyenes internet. Az ITM erre vonatkozó három hónapos összesítéséből pedig épp hogy csak azok maradtak ki, akik valóban rászorultak a kedvezményre, de nem vehették igénybe azt.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd