Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orosz rendőrség házkutatást tartott Navalnij híveinél, egy néma férfit skandálásért ítéltek el

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az orosz rendőrség őrizetbe vett több embert és házkutatást tartott több városban Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus híveinél – írja a Magyar Narancs.

A hírportál szerint csak Szentpéterváron 30 címen tartottak házkutatást, amelynek idejére több utat lezártak. Mindeközben pedig az Oroszország keleti sarkában található Vlagyivosztokban is őrizetbe vettek embereket, köztük több újságírót. A helyi sajtó információi szerint mindkét esetben a január 23-i tüntetések miatt intézkedtek.

A Magyar Narancs megosztott egy Facebookon terjedő videót is, amelyen látható, hogy egy kommandós leteper egy újságírót, majd a fejét a padlóhoz szorítja.

Mind a férfitől, mind feleségétől elvitték a számítógépeket és telefonokat, az ügyvédjüket pedig nem engedték a közelükbe amíg a házkutatás tartott.

Ezen kívül kiderült az is, hogy egy törvényszék pénzbírsággal sújtott egy néma férfit azzal az indokkal, hogy Navalnijt támogató jelszavakat skandált a szentpétervári tüntetésen.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus akkor vált világszerte ismertté, amikor 2020 nyarán megmérgezték, és bizonyos információk alapján feltehetőleg az orosz kormány állt a gyilkossági kísérlet mögött. A férfit Berlinben kezelték, majd januárban utazott vissza Oroszországba, ahol gyakorlatilag a leszállást követően azonnal letartóztatták. Február 2-án pedig 3 és fél év börtönre ítélték (amiből 2 év 8 hónapot kell leülnie), amiért megsértette felfüggesztett börtönbüntetésének próbaidejére szóló szabályzatot és nem jelentkezett kapcsolattartóinál 2020 végén.

Az AP hírügynökség éppen tegnap számolt be arról, hogy Moszkva börtönei megteltek a Navalnij melletti tüntetéseken őrizetbe vett emberekkel, akiknek néhány esetben hosszú órákig kellett állniuk hely híján, nem jutottak vízhez vagy élelemhez és nem mehettek ki mosdóba sem. Az AP hozzátette, más esetekben 8 fős zárkákba zsúfoltak be 28 embert, de helyi információk szerint volt olyan is, hogy a furgonok céltalanul köröztek őrizetbe vett személyekkel, mert már egyik börtön sem fogadta őket.

Címlapkép: Makszim Kardopolcev, Facebook