Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Orbán szégyene nem lehet Magyarország szégyene” – uniós nyilatkozatot vittek az ellenzéki képviselők az Orosz Nagykövetséghez

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatót tartottak a magyarországi Orosz Nagykövetség előtt Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Hadházy Ákos országgyűlési képviselők, valamint magukkal hozták azt az unios nyilatkozatot, amelyet egyedül a magyar kormány nem írt alá. Azonban egy ponton megzavarta őket egy egyenruhás férfi, ahogyan az alábbi videóban is látható:

A képviselők azt a közös uniós nyilatkozatot vitték el a nagykövetség elé, amelyben az európai kormányok elítélték az orosz vezetést a tüntetők ellen alkalmazott brutális rendőri erőszak miatt, és orosz ellenzéki aktivista, Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelték.

A nyilatkozat aláírásakor egyedül Orbán Viktor miniszterelnök tartózkodott, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig azzal védekezett: „a nyilatkozat nélkülünk is elkészült, tehát semmi jelentősége nem volt annak, hogy Magyarország nem csatlakozott.”

Koncepciós perben ítélték letöltendő börtönbüntetésre Putyin legfőbb politikai ellenlábasát, Navalnijt. A mondvacsinált…

Közzétette: Szél Bernadett – 2021. február 2., kedd

Szijjártó szerint a magyar kormány ezzel csak az Unió „szavának súlya” felett őrködött, mert ha az EU naponta elítél 6-8 eseményt, akkor a végén nem fognak odafigyelni a szavára.

„Annak, aki Putyinnal köt titkos atomalkut, aki évente fogadja az orosz vezetőt, és aki az orosz érdekeket képviselve lobbizik az uniós szankciók ellen, nyilván falra hányt borsó, de azért el kell mondani: azt várjuk a magyar kormánytól és Orbán Viktortól, hogy itt és most követelje Navalnij és a többi politikai fogoly szabadon bocsátását. Ha erre sem képes a magyar kormány, és csak gyáván meglapul, akkor újabb bizonyítványt állít ki arról, hogy már annyi szuverenitása sincs Putyinnal szemben, hogy a demokráciát követelő orosz nép mellé álljon”

-írta Szél Bernadett Facebookján.

A három országgyűlési képviselő ezt a nyilatkozatot hozta el az Orosz Nagykövetség elé – immár másodjára, először akkor tették ezt, amikor Navalnijt megmérgezték.

Szél Bernadett a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy nemrég olvastott egy interjút a miniszterelnökkel, aki azt nyilatkozta: mivel 30 évvel ezelőtt is kint volt az utcán a kommunisták ellen harcolni, őt nincs joga senkinek kioktatni jogállamiságból.

„Valahogy nem látom, hogy Orbán Viktor most itt lenne az Orosz Nagykövetség előtt, vagy aláírná azokat a dokumentumokat, amiket minden, elnyomók ellen küzdő országnak fel kell vállalnia”

-mondta Szél, hozzátéve: azért hozták most el a nyilatkozatot a nagykövetség elé, mert nem akarnak azonosulni azokkal az emberekkel, akik az elnyomás ellen nem állnak ki, hiszen „Orbán Viktor szégyene nem lehet Magyaroszág szégyene”.

Nagyjából ezen a ponton lépett oda a sajótájékoztatót tartó képviselőkhöz egy egyenruhás férfi, aki arról tájékoztatta őket, hogy a nagykövetségről küldték, aztán felszólította őket, hogy menjenek arrébb. A képviselők ezt nem teljesítették, folytatták a tájékoztatót.

Hadházy Ákos ezután arról beszélt, hogy azért fontos a magyar embereknek is megismerniük a megmérgezett, majd bebörtönözött Navalnij ügyét, mert Magyarország miniszterelnöke előszeretettel másolja le a putyini módszereket.

„A sort, a párhuzamot lehetne folytatni, senki ne gondolja, hogy a Soros elleni elképesztő és hazug reklámhadjárat Orbán találmánya – ezt is az oroszok találták ki, Orbán nem csinál mást, csak másol”

-tette hozzá Hadházy.

Február 2-án, kedden az orosz bíróság 3,5 év börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnij-t. Ténylegesen „csak” 2 év 8 hónapot kell a börtönben töltenie, ugyanis az ítéletben kiszabott időből majdnem egy évet már házi őrizetben letöltött. Navalnij védőbeszédében azt mondta, az egész eljárás az elejétől koholt vádakon alapult, amit még az orosz állam is elismert, amikor hajlandó volt kompenzációs díjat fizetni neki. Kiemelte, hogy egyszer már ártatlannak bizonyult az ügyben, viszont az állam mániákusan, minden áron börtönbe akarja zárni.

„Valaki nagyon nem akarja hogy szabad emberként kitegyem a lábam ebből az országból, és mi mind tudjuk kiről van szó. Halálos bűnt követtem el mikor túléltem a merényletet amire ő adta a parancsot.”

-mondta védőbeszédében.