Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A WHO a koronavírus-járvány alatt kiemelten támogatná az otthonápolókat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdést intézett Dr. Kásler Miklóshoz, emberi erőforrások miniszteréhez, melyben arra volt kíváncsi, hogy

  • a kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja szerint jár -e el, amint azt állítja,
  • és ha aszerint jár el, akkor a WHO javaslatait követve tervez-e a kormány további lépéseket tenni az otthonápolók érdekében.

Az írásbeli kérdés apropóját az adta, hogy – amint az a Mércén megjelent – Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának vezetője a járványhelyzettel kapcsolatos január 7-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a WHO javasolja az európai országoknak az otthonápolók kiemelt támogatását.

Kásler Miklós megbízásából Rétvári Bence, államtitkár válaszolt Ungár Péter kérdésére. Rétvári válaszlevelében azt írja, hogy a kormány a WHO protokollját követi a koronavírus-járvány ügyében, a WHO otthonápolással kapcsolatos javaslatai pedig a járványtól teljesen függetlenek.

Azonban egy 2020 júliusában kiadott WHO-s tájékoztató kifejezetten a koronavírus-járvány kapcsán fogalmaz meg szakmai javaslatokat az otthonápolással kapcsolatban. A dokumentum szerint:

A COVID19-járvány során számos otthonápolónak kellett a munkáját összeegyeztetni vagy feladni, hogy biztosítani tudja a gondozást, vagy ne tegye ki a gondozott személyt a COVID19-kel való fertőzés veszélyének. Az informális gazdaságban dolgozó otthonápolók a munkalehetőségek csökkenését is tapasztalhatták a korlátozások miatt, ami veszélyt jelent a jövedelmük számára. Az otthonápolóknak a járvány pénzügyi hatásai miatt is támogatásra van szükségük. […] A COVID19-járvány számos nappali és átmeneti gondozási lehetőség bezárásához vezetett, ideértve a közösségi alapú és rövidtávú ellátást, ami sok gondozóra további felelősséget rótt és a kialakított támogató struktúrák nélkül hagyta őket. Fontos megérteni, milyen problémákkal szembesülnek az otthonápolók a járvány során, és hogyan lehet őket a leginkább támogatni.

A WHO a következő javaslatokat fogalmazza meg a kormányok számára az otthonápolással és a családgondozással kapcsolatban:

  • Nyilvántartásba kell venni a fő gondozót az egészségügyi és a tartós ápolásra vonatkozó irattárakban, hogy fontos információ- és támogatási forrásként ismerjék el őket.
  • Lehetővé kell tenni a családgondozók számára, akik pszichológiai és gyakorlati támogatást nyújtanak a hosszútávú gondozásban élő emberek számára, hogy olyan támogató intézkedések révén, amelyek biztosítják a gondoskodó biztonságát, folytathassák a családgondozó szerepét.
  • Biztosítsanak tájékoztatást, képzést, támogatást és, ha lehetséges, átmeneti gondozást nemzeti szinten a gondozóknak, különösen azok, akik demenciában szenvedő idős embereket ápolnak, beleértve a megnövekedett gondozási felelősség és stressz kezelésének módját is. Fontolják meg telefonos segélyvonal vagy online portál létrehozását tanácsadás, információ és támogatás nyújtása érdekében.
  • Fontolják meg egy felmérés elkészítését a családgondozói igények figyelemmel kísérése érdekében.
  • Készítsenek világos útmutatást a családgondozók számára arról, hogy mikor és hogyan kell elszigetelődni.

  • Szenteljenek fokozott figyelmet a családon belüli erőszaknak és a családgondozó támogatásának.
  • Biztosítani kell a hozzáférést az egyéni védőeszközökhöz (anélkül, hogy a családgondozók állnák a megnövelt költségeket), valamint a felszerelésekhez és gyógyszerekhez való hozzáférést.

  • Derítsék fel a támogatási szolgáltatások új módjait a gondozók számára a technológia segítségével, és támogassaák a gondozókat a releváns technológiákhoz való hozzáférésben.
  • Vezessék be vagy bővítsék ki a családgondozók pénzügyi és pszichoszociális támogatását.
  • Nyújtsanak támogatást a gyászban és a családi döntéshozatalról való megfelelő kommunikációban.