Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország szándékosan okozhat vízhiányt Szíria kurdok lakta területein

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt egy évben mintegy huszadjára fordul elő, hogy a független kurd adminisztráció területén, az Északkelet-Szíriában található Al-Haszaka régióban megszűnt a vízellátás. A Deutsche Wellének nyilatkozó Szara Kayyali, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szíriai kutatója így summázta a helyzetet:

„Ez egy humanitárius katasztrófa.”

A megfigyelő szerint vasárnapig bezárólag olyan része is vannak a területnek, ahol már egymást követő nyolc napja nincs vízszolgáltatás. Ráadásul a törökök gyakran korlátozzák az emberi alapszükségletekhez fontos erőforrásokat a térségben.

A terület vízellátásáért felelős Alouk vízelosztóval azután kezdődtek a problémák, hogy 2019-ben Ankara helyi milicistákat használva elfoglalta a kurd tartomány több részét az úgynevezett „Béke tavasza hadművelet” során. A vízelosztó azóta a török erők kezén van, bár az áramellátást a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött Mabrouka áramközpontból kapja.

Recep Tayyip Erdoğan az utobbi években két hadműveletet is indított a rojavai kurd népállam ellen Szíriában. Az első („Olajág-hadművelet”) a ENSZ 2018-as jelentése szerint gyakorlatilag etnikai tisztogatással volt egyenértékű.

A második, 2019-es „Béke Tavasza Hadműveletnek” nevezett offenzíva során kurdellenes milíciák segítségével további területeket foglalt el az észak-szír autonómia rovására, a hadműveletet itt is iszonyatos emberi jogsértések követték, összességében kurd nők százait rabolhatták el, és adhatták el rabszolgának a törökökkel szövetséges milíciák.

A „Béke Tavasza Hadművelet” során a helyi, korábban az Iszlám Állam által is üldözött jazidi lakosok kényszerültek tízezrével menekülésre, és több, törökök, vagy dzsihadista milicisták által elkövetett kegyetlenkedésről is érkeztek hírek.

Szíria azzal vádolja Törökországot, hogy az áll a vízhiány mögött, mégpedig azért, hogy destabilizálja a mintegy egymillió kurd-szír lakosú régiót, ahol Al-Haszaka városa és mintegy 45 falu található, valamint számos hivatalosan és nemhivatalosan működő menekülttábor. Hivatalosan Törökország nem vállalt még felelősséget a folyamatos vízellátási zavarokért, és állítása szerint azok technikai problémákra vezethetők vissza.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OHCA) szóvivője, Danielle Moylan a Deutsche Wellének elmondta, hogy

„A vízhez való hozzáférés még kritikusabbá vált a COVID-19 járvány idején. Az ENSZ továbbra is kampányol minden félnél annak érdekében, hogy az Aloukból származó víz eljusson a lakosokhoz, a nemzetközi emberiességi törvények alapján, és hogy egéz Szíriában biztosítsák a polgárok alapvető szükségleteit.”

(DW)