Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Manfred Weber: Az EU csapjon le Putyinra ott, ahol a legjobban fáj!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Célzott pénzügyi szankciók kivetését javasolta Manfred Weber konzervatív politikus, az EPP frakcióvezetője az Európai Unió döntéshozóinak vasárnap, ahogy arról az RND nyomán a Reuters is beszámolt.

Weber szerint elfogadhatatlan eljárás az, hogy Vlagyimir Putyin demonstrálók ezreit veteti őrizetbe, hogy elejét vegye az egyre nagyobb elégedetlenségnek az országában.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, augusztusi megmérgezése után berlini gyógykezeléséből hazatérő Navalnijt vasárnap késő este már a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalás elrendelte a politikus  30 napos előzetes letartóztatását. Az ítéletet követően Navalnij a közösségi médián keresztül buzdította tüntetésre a támogatóit.  A politikus mellett kiálló „Szabad Navalnij” és a „Jan. 23” hashtagekkel feltöltött videók futótűzként terjedtek a közösségi médiában.

Ezt követően az orosz cenzúrahatóság a Roszkomnadzor felszólította a közösségi oldalak adminisztrátorait, hogy ne terjesszék azokat a tartalmakat, melyek a tüntetésen való részvételre buzdítanak. Ennek hatására a TikTok a tüntetéssel kapcsolatos tartalmak 38 százalékát, a Youtube és a VKontaktye 50 százalékát, az instagram pedig azok 17 százalékát távolította el.  Az ország régióiban a járványhelyzetre való tekintettel hivatalosan tilos tömegtüntetéseket rendezni.

A rendőrség az elmúlt napokban országszerte a lakásukon kereste fel az ellenzéki vezető által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársait, valamint más ellenzéki aktivistákat és újságírókat, hogy figyelmeztesse őket: a tüntetéssel a hatóságok szerint törvényszegésre készülnek.

Január 23-án végül így is több mint 60 orosz városban emberek ezrei tüntettek  Alekszej Navalnij bebörtönzése ellen. A demonstráció közben folyamatosak voltak a rendőri összecsapások. Ljubov Sobolt Navalnij ügyvédjét a moszkvai Puskin téren vették őrizetbe. A Meduza beszámolója szerint átlagosan félpercenként tartóztattak le valakit a Puskin téren. A Meduza egyik tudósítóját, Alekszandra Szivcovát is őrizetbe vették Szentpéterváron, valamint Ilja Varlamov bloggert a Puskint térről vitték el a rendőrök,  nem sokkal később azonban elengedték. Szamarában az Echo tudósítóját, Gora Melkonjan-t fogták el. A szibériai Krasznojarszkban az őrizetbe vett tüntetőket a földön húzták végig a rendőrök, az esetről videó is készült.

„Az EU nem engedheti meg magának immár, hogy kerülgesse a forró kását, és megelégedjen általános panasztételekkel. (…) Az EU-nak ott kell lecsapnia, ahol igazán fáj Putyin rendszerének: és az a pénz.”

– fejtette ki az EPP frakcióvezetője, aki szerint így az EU-nak meg kellene szakítania minden pénzügyi tranzakciót Putyin belső körével, valamint az asztalon kellene tartani szerinte az Oroszországból Németországba érkező földgáz-szállításokat megduplázó Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének leállítását is.

A német kormány egyelőre nem válaszolt az Oroszország elleni lehetséges újabb szankciókkal kapcsolatos kérdésekre.
Az EU döntéshozói csütörtökön elfogadtak egy határozatot, amelyben az Uniót az Észak Áramlat 2 projekt leállítására kérte, válaszul Akszej Navanij letartóztatására. Angela Merkel német kancellár, aki eddig is kitartott minden Európai országból érkező kritika ellenére a gázvezeték építése mellett, csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a Navalnij-ügy sem változtatott az állaspontján.
(Reuters)