Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányhivatal tisztességtelen üzleti gyakorlattal vádolja a Meseország mindenkié könyvet kiadó egyesületet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Labrisz Egyesület a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden az MTI-vel.

A hatóság fogyasztóvédelmi eljárásban állapította meg, hogy a kiadó tiszteségtelen gyakorlatot végez – áll a közleményben.

A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban – folytatták – a kormányhivatal azt állapította meg, hogy a könyvet mesekönyvként értékesítik, a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is erre utal, az viszont nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. A hatóság szerint a fogyasztók így tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.

Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ezzel pedig az egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg – írták.

A hatóság ezért kötelezte az egyesületet, hogy nyújtson mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körét érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban. Ezt a Meseország mindenkié című könyv esetében is alkalmazni kell – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A kormányhivatal döntése kapcsán megkerestük a Labrisz Egyesület projektmenedzserét, Rédai Dorottyát, aki a Mércének elmondta, ők is csak az MTI-n megjelent hír előtt nem sokkal értesültek a dologról, így még az egyesület hivatalos reakcióját nem tudja megosztani.

Annyit ugyanakkor elmondott, nonszensznek tartják a kormányhivatal érvelését, hogy a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” bemutató könyv bármilyen kárt is okozna. Meglátása szerint a magyar népmesék között is találunk olyanokat, amelyek nem hagyományos nemi szerepekben lévő szereplőket tartalmaznak. Úgy véli, nem létezik olyan előírás, amely kiköti, hogy a nem hagyományos nemi szerepfelfogásokat tartalmazó könyveknek a borítóján ezt közölni kellene.

Frissítés (16:20) – Bírósághoz fordul a Labrisz a a hatóság döntése miatt

Alkotmánysértőnek és diszkriminatívnak tartja a Fővárosi Kormányhivatal döntését a Labrisz Egyesület, ezért a Háttér Társasággal közösen közigazgatási per keretében támadja meg a döntést. A két civil szervezet szerint nem világos „hogy pontosan milyen kárt szenvednének az olvasók a „megfelelő” tájékoztatás hiányában. Egy olyan társadalomban, amelyben a nemi szerepek erősen változóban vannak, a „nem hagyományos nemi szerepek” megismertetése a gyerekekkel nem veszélyekkel jár, hanem felkészíti őket az életre. Emellett a kortárs irodalom, a gyermekirodalmat beleértve, rengeteg olyan karaktert vonultat fel, akik nem a hagyományos nemi szerepekben tűnnek fel. Adódik a kérdés, hogy vajon ezeknek a könyveknek az árusításánál is felmerül-e a tisztességtelen kereskedelem gyanúja?

A Labrisz és a Háttér úgy véli a hatóság döntése diszkriminatív és sérti az Alaptörvényt:

Arra kötelezni a kötetet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, hogy a könyvön tüntesse fel a mesék „hagyományostól eltérő” voltát, a társadalmi sokszínűséget bemutató művek megbélyegzése. Magyarország Alaptörvénye tiltja a hátrányos megkülönböztetést. A „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminta” megjelenítésének korlátozása vagy annak megkísérlése az Alaptörvényben leírt „egyéb helyzet” szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik.

A Meseország mindenkié című könyv kapcsán ősszel szélsőjobboldali körök (Budaházy Edda, illetve a Mi Hazánkos Dúró Dóra) robbantottak ki botrányt, könyvbemutató rendezvényeket megzavaró akciókkal, és utcai tüntetéssel is. Az ügyre aztán a kormánypárt is rácuppant, Orbán Viktor a Kossuth Rádióban szólalt fel a könyv ellen, fideszes önkormányzatok pedig a fenntartásukban álló óvodákban tiltották be a mesekönyvet. Decemberben a kormánytöbbség egy sor, szexuális kisebbségeket sújtó intézkedést is elfogadott a parlamentben.

A szélsőjobb érveivel szemben 900 pszichológus szólalt fel, hangsúlyozva a mesekönyv egyáltalán nem káros a gyerekekre nézve.

(MTI / Mérce)

Címlapkép: Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce