Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több épületbe szórják szét az SZFE intézeteit és át is nevezik őket

Frissítés 18:35: Az SZFE új vezetése emellett több épületbe szórja szét az oktatási helyszíneket; a filmintézet a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább, és az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik. A Szentkirályi és a Rákóczi úti épületekben a színművészeti képzés kap majd helyet, Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven, az elméleti oktatásért felelős intézet Németh Antal Drámaelméleti Intézet néven működik majd tovább. (Telex)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói és osztályfőnökei az egyetem vezetésének olyan tervéről értesültek, miszerint csak úgy lenne érvényes a hallgatük számára az őszi félév, ha a diákok kreditjeit erre az időszakra lenulláznák, és átvinnék őket a tavaszi félévre, írja a HVG. Információik szerint mindez január elején az osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén is elhangzott.

Az SZFE új vezetése már többször is megpróbálta érvénytelennek nevezni a modellváltás miatt tiltakozó hallgatók 2020-as őszi félévét – még úgy is, hogy az egyetem hallgatói és oktatói több száz oldalas dokumentációval, nyilatkozatokkal, szakmai anyagokkal, adminisztrálással próbálták bizonyítani, hogy a legtöbb órát és kurzust megtartották. Pedig a fenntartó ezt változatos módszerekkel próbálta ellehetetleníteni: lekapcsolták az áramot, bezárták a stúdiókat és a termeket, kizárták az oktatókat a Neptun rendszeréből.

December 18-án pedig még a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy nem lehet érvényteleníteni az SZFE-hallgatóinak félévét, ez ugyanis visszafordíthatatlan károkat jelentene, és az ebből eredendő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók, de csorbítja az Alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogokat is.

Az egyetem oktatói arról számoltak be a lapnak, hogy az új vezetőség még nem adta írásba, hogy végül is érvényes-e az őszi félév, a diákokat és az oktatókat hivatalosan nem tájékoztatták arról, februárban hol folytatódhat az oktatás, de az sem világos, hogy hová költözhetnek vissza két hét múlva az egyetem kollégistái.

Ráadásul most úgy tűnik, az önköltséges hallgatóktól elkérnék a felév tandíját, ám az állami ösztöndíjas hallgatók fél éve nem számítana bele az ingyenesen felhasználható tizenkét félévbe.

 Még tavaly júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

Címlapkép: Az SZFE és támogatói 1956-os megemlékezése 2020.10.23-án. / Fotó: Mérce