Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alpolgármestereivel veselkedik neki a budai ellenzéki előválasztásoknak a Momentum

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bemutatta csütörtökök délelőtt a főváros budai országos egyéni választókörezeteiben az ellenzéki előválasztáson induló jelöltjeit a Momentum. Ezzel az ellenzéki összefogás hatpárti szövetségének tagjai is megkezdték jelöltjeik prezentálását  a 2021-es előválasztásra. 


A Momenutm bejelentése alapján a Duna jobb partján (és a pesti belvárosban) fekvő választókörzetekben a következő jelölteket indítják:

  • Berg Dániel, a II. kerület jelenlegi alpolgármestere Budapest 4. körzetében, (II. kerület és a III. kerület kisebb része) 
  • Gelencsér Ferenc, az I. kerület alpolgármestere Budapest 1. körzetében (Belváros-Várnegyed)
  • Hajnal Miklós, a XII. kerület korábbi önkormányzati képviselője (Hajnal novemberben lemondott mandátumáról, hogy az országos ügyekre koncentráljon a továbbiakban) Budapest 3. körzetében (Hegyvidék)
  • Orosz Anna újbudai alplgármester a 2. körzetben (Újbuda) 
  • Tóth Endre, budafok-tétényi önkormányzati képviselő Budapest 18. körzetében ((Budafok-Albertfalva)
  • Turgonyi Dániel, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere pedig Budapest 10. körzetében. (Óbuda)

A jelölteket a párt alelnöke, Orosz Anna mutatta be. Szerinte a párt jelöltjei azért fognak dolgozni, hogy megálljt parancsoljanak az önkormányzatok kifosztásának, az állami támogatások politikai alapon történő elosztásának. „Küzdeni fogunk a zöld környezetért, a helyi vállalkozókért, hogy tiszta és fair körülmények között versenyezhessenek. Az előválasztáson pedig a szívünkhöz legközelebb álló jelölre szavazhatunk” – mondta.

Fekete-Győr András pártelnök a tegnapi napon Szegeden, illetve Orosházán járt, ahol bejelentette a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző előválasztás ottani momentumos jelöltjeit is. Mihálik Edvin, aki jelenleg Szeged zöld programjáért felelős tanácsnoka, Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületében, Sebők Éva pedig Békés megye 4-es választókerületében fog indulni.

Kik lesznek a momentum budai ellenfelei az előválasztáson? 

Hivatalos bejelentések még nem történtek a többi ellenzéki jelöltről, csütörötökön a 24.hu közölt részletes háttéranyagot a lehetséges jelöltekről.

Az ellenzéki előválasztás eddigi bejelentett indulói között van Csordás Anett, az otthonápolási mozgalom korábbi vezetője, aki a C8 – Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltjeként indul a budapesti 6. választókörzetében az országgyűlési képviselői pozícióért. Korábban jelentett már be egyéni jelöltet az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom is, ők Pál Évát, a Neoton egykori tagját indítják Csepelen. A Liberálisoknak is vannak már jelöltjeik: Bősz Anett pártelnök Pest megye egyes számú választókerületében, Dr. Fülöp Zoltán Békés megyei elnök pedig Békéscsabán tervezi megmérettetni magát az előválasztáson.

Mit lehet eddig tudni az ellenzéki előválasztásról?

Az ellenzéki pártok (az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP) augusztus elején kezdték meg felkészülésüket a 2022-es országgyűlési választásokra, ekkor egyeztek meg arról, hogy közös egyéni jelöltekkel, illetve közös miniszterelnök-jelölttel indulnak a 2022-es országgyűlési választásokon. A második tárgyalási körre október első napjaiban került sor, ekkor megerősítették a közös program összeállításának szándékát. Novemberben aztán azt is bejelentették: közös jelöltjeiket 2021. október 23-án már szeretnék bemutatni, tehát eddig kell elviekben lebonyolítani az előválasztásokat is, decemberben pedig hivatalossá vált a közös listaállítás szándéka is. 

A novemberben a kormánypárti többség által elfogadott választási törvénymódosítás megnehezítette a listaállítást a pártok számára, így a közös lista irányába terelte az egyéni körzetekben koordinálni akaró ellenzéki pártokat. A javaslat alapján a választási törvény úgy módosult, hogy csak olyan párt állíthat listát, amely legalább 50 egyéni választókerületben saját jelöltet állít. Korábban ehhez elegendő volt 27 választókerületben jelöltet indítani.

Az előválasztás koncepcióját a hatpárti szövetség tagjai állítják össze és döntenek róla közösen, magához a lebonyolításhoz civil szervezetek, kötük az Ahang segítségét veszik igénybe, akik Magyarország eddigi első ilyen voksolásának, a 2019-es főpolgármesteri előválasztás a kivitelezésében is kulcsszerepet játszottak. 

A technikai részletekkel kapcsolatban az Ahang kampányigazgatója, Hajdú Gergő szerdán a Partizán előválasztással foglalkozó adásában elmondta, hogy az előválasztásra már 10 ezer előregisztráló jelezte szavazási szándékát és ez a 10 ezer regisztráló már több mint 4 millió forintot adományozott az előkészületekre. Ahogy a 2019-es, főpolgármesteri előválasztások alkalmával, úgy az aHang 2021-ben is közösségi finanszírozásból tudja megvalósítani a választások valódi civil kontrollját, ehhez nagyjából 50 millió forintra lesz szükség. Az eddigi kalkulációk alapján az országos előválasztások lebonyolításának teljes költsége nagyjából 300 millió forintra is rúghat, melyet a folyamatban részt vevő, azt szervező pártok adhatnak össze.

Az adásban az is szóba került, hogy az előválasztási folymat őszi lezáráshoz szükséges tavaszi-nyári lebonyolítást a járványhelyzet nagymértékben befolyásolhatja, ehhez kapcsolódóan azonban az Ahang olyan szavazószoftverrel is készül, ami megfelelő infrastruktúrát biztosíthat az online szavazáshoz, ennek működését a Partizánban részletesen be is mutatták:


Habár a jelöltek bemutatása megkezdődött, és az októberi határidő is egyre közelebb van, az előválasztás pontos szabályai még egyáltalán nincsenek kőbe vésve. 

Online? Offline?

Még nem tudni például, hogy online és offline vagy csak offline lehet-e majd szavazni, de a járványhelyzet alakulása, valamint az, hogy a budapesti főpolgármesteri előválasztáson már működött az internetes opció, az Ahang pedig további infrastrukturális fejlesztésekkel rukkolt elő, jó eséllyel abba az irányba tereli majd pártokat, hogy az online lehetőségben is megegyezzenek. 

Hány választókörzetben lehet majd szavazni? 

Ez sem dőlt még el. Bár a legideálisabb az lenne, ha az egész országra kiterjedően, azaz mind a 106 körzetben le lehetne bonyolítani az előválasztást, az erőforrásbeli realitások Hajdú Gergő szerint is korlátozhatják ezt. A kampányigazgató szerint ugyanakkor a miniszterelnök-jelölti előválasztásnak mindenképpen az egész országra kiterjedőnek kell lennie. 

Ki indulhat?

A 2019-es előválasztás alapján az indulás feltételei a magyar törvények szerinti választhatóság, bizonyos (még nem megllapított) számú ajánlás összegyűjtése, valamint egy értéknyilatkozat elfogadása – ebben a jelöltek vállalják, hogy minden körülmények között elfogadják az előválasztás eredményét, utána pedig nem indulnak a győztes ellen- képezik az indulás feltételeit. Így elméletileg pártokon kívüli jelöltek is indulhatnak az ellenzéki előválasztáson. 

Pontosan miről szavazhatunk az előválasztáson?

A Magyar György vezette Civil Választási Bizottság javaslata szerint az előválasztáson részt vevő szavazók három kérdésben is kinyilváníthatnák a véleményüket, hogy ki a legalkalmasabb jelölt. Választhatának a

  • a helyi választási körzet jelöltjei közül,
  • a miniszterelnök személyét illetően,
  • és a pártok között.