Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék jövő év október 23-ig megnevezi közös egyéni jelöltjeit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös közleményt adtak ki az ellenzéki pártok, miután a DK, MSZP, Jobbik, Momentum és LMP elnökei a tegnapi nap folyamán újabb egyeztető kört tartottak. Az ötpárti együttműködés vezetői megállapodtak az előválasztás néhány részletét illetően.

Közleményük szerint a közös egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeik kiválasztása érdekében zajló előválasztás lebonyolításába bevonják a civil szervezeteket is, és a közös értékek elfogadása esetén lehetővé teszik, hogy párton kívüli jelöltek is megmérettessék magukat ezen az előválasztáson.

Van már időpontja annak is, meddig szeretnék lebonyolítani ezt a folyamatot. A közlemény úgy fogalmaz,

„a felkészülési menetrend alapján a demokrata ellenzéki szövetség legkésőbb 2021. október 23-án – az előválasztások lebonyolítását követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.”

Az ellenzéki pártok vezetői az egyeztetéseken kitértek a járványkezelés, illetve a múlt héten a kormány által benyújtott, széles körben megütközést keltő törvény- és alkotmánymódosítási javaslatok értékelésére is.

A pártok továbbra is úgy látják, a kormány nem készült fel a COVID-járvány második hullámának kezelésére, és nem készítette fel erre az egészségügyi ellátórendszert sem. Megítélésük szerint, a kabinet

„elkésett és szűkmarkú intézkedésekkel próbálja kezelni a járvány társadalmi és gazdasági következményeit.”

Arra is felszólították a kormányt, hogy a hatalomtechnikai kérdések helyett az állampolgárok védelmével, illetve az egészségügyi rendszer és a gazdaságág megsegítésével foglalkozzon.

Az ellenzéki vezetők elutasították a múlt heti törvényjavaslati dömpingben foglalt módosításokat is.

„A demokrata ellenzéki szövetség pártelnökei ugyanakkor kinyilvánították, hogy – bármit is fogad el az önkényuralmi rendszer parlamenti többsége – a megváltoztatott választási szabályokhoz alkalmazkodva győzelemre készülnek, és az Alaptörvény-módosítás mögé bújtatva ellopott közpénzt visszaszerzik” – fogalmaz a közlemény.

Az ellenzéki pártok augusztus elején kezdték meg felkészülésüket a 2022-es országgyűlési választásokra. Első találkozójukon közös program, közös egyéni jelöltek, illetve közös miniszterelnök-jelölt állításában egyeztek meg. A második tárgyalási körre október első napjaiban került sor, ekkor megerősítették a közös program összeállításának szándékát.

A közös lista kérdéséről ezidáig nem jelentettek be semmit, úgy tűnik, ebben a kérdésben továbbra is sincs egyetértés az ellenzéki pártokon belül és azok között. A kormány által hirtelenjében múlt kedd éjjel benyújtott választási törvénymódosítás egyébként megnehezíti a listaállítást a pártok számára, így a közös lista irányába tereli az egyéni körzetekben koordinálni akaró ellenzéki pártokat.

A javaslat alapján a választási törvény úgy módosul, hogy csak olyan párt állíthat listát, amely legalább 50 egyéni választókerületben saját jelöltet állít. Korábban ehhez elegendő volt 27 választókerületben jelöltet indítani.