Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mentős szakszervezet: nem indokolt nyilatkozattételre kérni az oltást nem kérő mentődolgozókat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hvg.hu kedden több egymástól független forrásra hivatkozva írta meg: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyilatkozatot töltetne ki azon dolgozóival, akik nem szeretnék beoltatni magukat a COVID-19 elleni vakcinával.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége most levélben fordult a mentőszolgálat vezetéséhez, amelyben arról érdeklődik, a nyilatkozat milyen célt szolgál, illetve van-e bármilyen (jog)következménye annak, ha valaki nem tölti ki a nyilatkozatot vagy úgy nyilatkozik, nem kéri az oltást.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója válaszában az oltási folyamat hatékonyabb szervezésével indokolta a nyilatkozattétel szükségességét.

✍️ Dr. Kusper Zsolt, szövetségünk elnöke levélben kért tájékoztatást Dr. Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálat…

Posted by Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége on Wednesday, January 13, 2021

A szakszervezet elnöke, Kusper Zsolt által jegyzet levél úgy fogalmaz,

„álláspontom szerint nemcsak, hogy nem indokolt az írásos nyilatkozattételre való felhívás, de nem is várható el a Bajtársaktól, hogy a lényeges körülményekre, jogkövetkezményekre való kioktatás hiányában nyilatkozatot tegyenek. Ezért kérem szíves tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a Munkáltatónak mi a célja a mentődolgozók nyilatkozattételre való felhívásának, és annak elmaradása esetén kell-e bármilyen (jog)következménnyel számolniuk, ha igen akkor kérem azt pontosan megjelölni, ideértve különösen a munkajogi jogkövetkezményeket is.”

Kusper úgy látja, mivel Magyarországon nincs oltási kötelezettség a koronavírus ellen, így az oltással kapcsolatos döntésnek a mentődolgozó „befolyásmentes, szabad akaratán kell alapulnia”.

A hvg.hu által bemutatott mentőszolgálati nyilatkozatsablon egyébként az alábbi szöveget tartalmazza:

„A tájékoztatás birtokában az alábbi nyilatkozatot teszem. A számomra felajánlott, a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty Covid–19 mRNS oltóanyaggal történő védőoltást mint egészségügyi ellátást – élve az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 20. §-ában biztosított jogommal – nem kérem.”

A portál kérdésére Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője már tegnap azt mondta, a nyilatkozattételre az oltási folyamat szervezésének biztonságossá tétele miatt van szükség,

„hiszen ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk. Az egészségügyben dolgozók után a szociális ágazatban dolgozók, illetve az idősek védőoltása következik.”

A szóvivő azt is elárulta, amelyik mentődolgozó most nem kéri a vakcinát, az később meggondolhatja magát, de ekkor már nem fog prioritást élvezni egészségügyi dolgozóként, hanem az általános lakossági fázis keretében kaphatja meg az oltást.

A mentőszolgálat főigazgatójának szerdai levele ehhez érdemben nem ad hozzá több információt, csupán egy támadó megjegyzést tesz hozzá, „megalapozatlan feszültségkeltés helyett” arra buzdítva Kuspert, hogy „inkább a vírusfertőzés elleni védekezés érdekében tegyen meg minden Öntől telhetőt”.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének Facebook-bejegyzése alatt egyébként többen felvetik a kérdést, mi történik akkor, ha valaki azért nem kéri az oltást, mert három hónapon belül már megfertőződött egyszer – vajon ebben az esetben is elveszíti az egészségügyi dolgozóknak kijáró elsőbbséget?

Az egészségügyi dolgozók oltása karácsony másnapján, december 26-án kezdődött meg, ekkor érkezett meg az első adag Pfizer vakcina Magyarországra. A kormány oltási terve és protokollja a mai napig nem teljesen átlátható, mindenesetre annyit tudni lehet, hogy az egészségügyi dolgozók után a szociális ágazatban dolgozók és a kiemelten veszélyeztetett idősek oltása következik.

Az viszont nem világos, eltérő feladatokra rendelnék-e ki azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatták be magukat. Sőt a Csató levelében szereplő állítás igazságtartalmát, miszerint a nyilatkozattétel a teljes ellátórendszerben, tehát nemcsak a mentőszolgálatban történik, eddig sem a Magyar Orvosi Kamara, sem kórházi források nem erősítették meg.

Amit még biztosra tudunk, hogy jelenleg nem is annyira az alacsony oltási hajlandóság jelenti a legnagyobb akadályt, hanem az, hogy nem áll a kormány rendelkezésére elegendő mennyiségű vakcina. (Utóbbi tényt persze megpróbálják a bevett módon Brüsszelre kenni.)

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdai közlése szerint eddig 86.929 fő kapta meg az oltást, azért ennyi, mert eddig ennyi vakcinaadag állt rendelkezésre.

„Minden csoportnak a védőoltását tervezzük, hiszen kizárólag a beérkező vakcina mennyiség az ami határt szab a védőoltások beadásának. Ez a különböző oltási tervben szereplő csoportokra is vonatkozik, ahogy csökken az igény az egyik csoportban, megkezdik a következő beoltását” – mondta el Müller.

Az oltási hajlandósággal és a vakcinával kapcsolatban éppen a napokban tett közzé a Társadalomtudományi Központ (az MTA valamikor kutatóintézete). A Qubit beszámolója szerint az elmúlt hónapokban mért adatok azt mutatják, a koronavírus elleni oltást elutasítók aránya hónapok óta 35 százalék körül stagnál, decemberben pedig 47 százalék fölé nőtt azoknak a tábora, akiknek a nemzetközi vakcinafelhozatalból legalább egy típus megfelel.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt