Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországon is megjelent a brit mutáció, a Momentum százezer forintot javasol az oltakozóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Három magyarországi beteg mintájában azonosították a koronavírus brit mutációját – mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos beszámolt arról, hogy az elmúlt napon 1358 fővel nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma, a kórházban ápoltak száma továbbra is csökken és a lélegeztető gépen lévők száma. A mai napon 339-en szorulnak gépi lélegeztetésre és 4870-en kórházi ápolásra, így 5000 fő alá csökkent a fekvőbeteg-ellátást igénylők száma. 95 beteg hunyt el az elmúlt napon, az koronavírussal kapcsolatos halálozás 10948 fő.

„A hazai járványok kedvező tendenciát mutatnak napok óta, azonban tudjuk, hogy ez nem jelenti azt, hogy bármiféle lazításra adna okot.

Minden csoportnak a védőoltását tervezzük, hiszen kizárólag a beérkező vakcina mennyiség az ami határt szab a védőoltások beadásának. Ez a különböző oltási tervben szereplő csoportokra is vonatkozik, ahogy csökken az igény az egyik csoportban, megkezdik a következő beoltását.”

Azaz az oltási terv követése nem fokozatos, hanem dinamikus, a csoportok beoltása egymással átfedésben történik.

Müller szerint kedd estig eloltottuk az összes beérkezett vakcinát; eddig csak a Pfizer vakcinájáról beszélhettünk, ezt tegnap estig 86929 fő kapta meg. Az is kiderült, hogy 18-án elkezdődik a második oltások beadása, azaz a 21 napos intervallum letelte utáni második fázis.

A tegnapi naptól kétféle vakcinával folytatjuk az oltást, a Pfizer vakcina mellé kis mértékben érkezett további 3600 fő beoltására elégséges Moderna vakcina, amivel az idős otthonok lakóit és dolgozóit oltják.

Az elmúlt napon három beteg mintájában azonosították az angliai, brit vírusvariánst, amelyet a környező országokban már azonosítottak.

„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a variáns, a járvány kezdete óra vizsgáljuk mindig a vírus genetikai változásait, hiszen ez alapot teremt a saját vakcina fejlesztésünkhöz is és az antivirális szerek kialakításához és vizsgálatához is.”

A tavaly év végén megjelent variánssal sajnos már Európa szerte találkozhatunk, jegyezte meg Müller, erről azt is tudjuk, hogy a megbetegítő képessége 50-70%-al több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdetekben azonosítottunk. Látjuk, hogy ez a vírus továbbra is változékony, ezt az elejétől fogva tudjuk, de ezek a mutációk egyelőre nem igényelnek másféle kezelést, a vakcina gyártók mindegyike azt állítja, hogy az oltások alkalmasak azok ellen is – tette hozzá.

Az ATV kérdésére a tisztifőorvos elmondta, az összes rendelkezésre álló védőoltást beadták, tudnának és szeretnének oltani többet, az infrastruktúra adott és bővíthető „sokan regisztráltak már”; mindenkivel tárgyal a magyar kormány, ahonnan hatékony és biztonságos vakcina érkezhet.

 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Facebook-videóban ismertette szerdán pártja javaslatát, miszerint mindenki kapjon 100 000 forinto,t aki beoltatta magát a védőoltással.

„Több, mint 10 ezer honfitársunkat veszítettük már el a koronavírusban. Több százezer olyan magyar van, aki megélhetési válságban van jelenleg is. Az Orbán-kormány azt ígérte nekünk, hogy minden magyar életet és minden magyar pénztárcát meg fog menteni. Mindannyian tudjuk, hogy egyik sem sikerült.

Viszont van fény az alagút végén. A védőoltások elkészültek, a védőoltásokat most is gyártják és a védőoltásokat a következő hónapokban Magyarországra fogják hozni.”

– mondta.

A pártelnök szerint ezekből lesz mindenkinek elegendő, de nagyon jól tudja, hogy sokan nem bíznak benne, mert a kormány „összevissza kommunikált”, és ezért nem bíznak a magyar kormány mondásában. Viszont mind a tudósok, mind az orvosok az oltások beoltására kérnek bennünket, hogy a halálozások elkerülhetőek legyenek. Ennek megvalósulása érdekében javasolja a Momentum, hogy mindenki kapjon 100 ezer forintot, aki beadatja magának a vakcinát.

A javaslattal Fekete-Győr szerint két legyet ütünk egy csapásra: egyrészt megmentjük azon tízezrek életét, akik meghaltak volna a járványban, és beindulhat az élet, másrészt rengeteg leszakadó, megélhetési válságban élő családot is megmenthetünk.

Az pártelnök szerint erre a kormánypropagandára szánt összegéből lenne pénz, mivel a kormány erre legalább annyit költ, mint amennyiből mindnekinek kifizethető lenne a 100 ezer forint.

 

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely