Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beoltották az első magyar egészségügyi dolgozót COVID-19 ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina, az első oltóanyag-szállítmány szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

Mind az öt helyszínen már vasárnap folyamán megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását.

A Koronavírus Sajtóközpont csütörtökön az MTI-vel azt közölte: az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

Budapest, 2020. december 26.
A Dél-pesti Centrumkórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát pakolják 2020. december 26-án. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsõként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyagot a kórházból továbbítják a többi a hazai oltópontra. Az elsõ szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetõvé.
MTI/Koszticsák Szilárd

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – közölte a sajtóközpont.

Az egyik első vakcinaadagot a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa, Kertész Adrienne kapta meg. Ő az M1-nek úgy nyilatkozott: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

Az MTI-nek nyilatkozott az oltóanyagot fejlesztő Pfizer magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója is. Vereczkei Péter arról beszélt, Pfizer és a BioNTech márciusban jelentette be, hogy közösen oltóanyagot fejleszt a koronavírus ellen, 280 nappal később pedig meg is érkeztek az első vakcinák Magyarországra.

Ismertette: a fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek. A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – mondta.

Vereckei Péter beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2-8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.

A vakcináról nyilatkozott a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, Vályi-Nagy István is, aki arról beszélt az oltás veszélytelen; és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is -, hogy oltassák be magukat.

Budapest, 2020. december 26.
Szlávik János infektológus fõorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezetõ fõorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az elsõ oltást.
MTI/Koszticsák Szilárd

Arról azonban pontos információ még nem áll rendelkezésre, hogy a lakosság széles körű oltása mikor indulhat be. December elején a kormány elindított egy honlapot, ahol már lehet regisztrálni a COVID-19 elleni oltásra, ám Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a honlap indulásakor elmondta, az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is.

Az elmúlt 24 órában a hivatalos tájékoztatás szerint újabb 118 honfitársunk vesztette életét a koronavírus következtében, ezzel az elhunytak száma 8951-re emelkedett. 1198 új fertőzöttet azonosítottak a hatóságok ugyanebben az időszakban.

(MTI / Mérce)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd