Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felbomlott a kormánykoalíció Olaszországban a koronavírus mentőcsomag miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán az esti órákban Matteo Renzi bejelentette, hogy pártja, az Italia Viva (IV) kiszáll az olasz kormánykoalícióból. Renzi a bejelentő sajtótájékoztatón elmondta azt is, két miniszterük beadja lemondását. Pártja távozásával az olasz kormány elveszti parlamenti többségét, újabb káoszba sodorva a koronavírussal is keményen sújtott országot.

Guiseppe Conta napközben még azt nyilatkozta, reméli, hogy Renzi pártja nem lépi meg a miniszterek visszahívását és figyelmeztetett, hogy az ország számára súlyos következményekkel járhat a kormányösszeomlás a járvány idején. Az ex-miniszterelnök Renzi döntése több hetes politikai csatározás után született meg, ami elsősorban az ország koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalási tervéről szólt.

Conte előtt most két lehetőség áll, vagy beadja lemondását az elnöknek, Sergio Matarellának, aki minden bizonnyal mandátumot ad neki egy új koalíció kialakítási kísérletre, vagy bizalmi szavazást kezdeményez a parlamentben. További lehetőségként elképzelhető, hogy Matarella megpróbál összehozni egy széles alapú, nemzeti egységkormányt, aminek azonban kicsi az esélye.

Ha egyik megoldás sem válik be, akkor választásokat kell kiírni.

Ahogy arról beszámoltunk, az immár régi pártját otthagyó, és a neoliberális Olaszország Él párt élén a kormánykoalícióban politizáló Renzi január 3-án jelentette be, hogy mivel a helyreállítási programban a pártja által nagyon fontosnak tartott oktatási és digtalizációs programok nem kaptak elég forrást, képviselői nem fogják azt abban a formában megszavazni, sőt, ha a helyzet nem oldódik meg, akár ki is léphet kis pártja a koalícióból, ami a parlamenti többségükbe kerülne.

Az új mentőcsomag-vázlatot hétfőn készítette el a Conte-kormány a  tegnapi kormányülés előtt. Ebben az eredeti szándék szerint ugyancsak az egészségügy (20 milliárd euró), a kormányzati elszámoltathatóság és a „zöld forradalom” területei (69 milliárd euró) kapnák a legtöbb pénzt, kibővítették viszont a tervet Renziék követleményeivel: az új terven oktatásra és kutatásra az egészségügynél is több, 21,8 milliárd euró, de az egészségügyre szánt pénzen belül is megjelent egy nagyobb összeg a digitalizációs és innovációs, valamint „felzárkóztatási feladatokra”.

(CNBC, TheGuardian, Mérce)