Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olaszországban napokon belül szakadhat a kormánykoalíció

Ez a cikk több mint 3 éves.

Matteo Renzi, a Italia Viva (IV) párt vezetője, korábbi olasz miniszterelnök erőteljesen nekiment a jelenlegi kormányfőnek, Giuseppe Conténak, ami akár a koalíció szakadásához is vezethet.

Renzi és pártja az országnak szánt 209 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap felhasználásába követel nagyobb beleszólást, valamint azt is akarja, hogy Conte adja át a pár hónapja saját hatáskörébe vont titkosszolgálatok felügyeletét is.

A Conte-Renzi párbaj hetek óta húzódik, ám utóbbi január 7-ig adott időt a kormánynak, hogy teljesítse követelését, ellenkező esetben visszavonja a kormányból az IV által adott két minisztert. Ezen felül Renzi azt is kilátásba helyezte, hogy adott esetben a képviselői is kilépnek a koalícióból, ami viszont a komolyabb probléma lenne Conténak, tekintve, hogy a kormány nem rendelkezik az IV képviselői nélkül többséggel a törvényhozás felsőházában.

A Conte-kormány másik két koalíciós pártja, az Öt Csillag Mozgalom (MS5), valamint a Demokrata Párt (PD) is megfontoltságra és visszafogottságra szólította fel a feleket. A kormányfő nyilatkozata szerint senki nem akar válságot okozni valójában Olaszországban, és kész megvédeni pozícióját a parlamentben is, ha szükséges.

„Ha úgy dönt, hogy a parlament elé járul, hogy lássa a számokat, elfogadjuk a kihívást, de ha behódol, több különböző megoldási javaslatunk is van, amit elfogadhatna az országgyűlés és az államfő.”

reagált Conte szavaira Renzi.

Giorgia Meloni, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek (FdI) máris meglovagolta a kibontakozó válság első hullámait, és maga is csatlakozott a Conte lemondásáért folytatott harchoz egy internetes aláírásgyűjtéssel, ami százezer felett tart szombat óta.

Az olasz CGIA kereskedelmi szervezet szombaton publikált tanulmánya alapján egyébként Olaszország bruttó hazai terméke 9,9 százalékkal csökkent a tavalyi évben a koronavírus-válság gazdasági következményei miatt. Ez fejenként 2600 euró bevételkiesést okozott az ország polgárainak, ami a jelenlegi árfolyamra átszámítva közel 930 ezer forintot jelent, írja az MTI.

Az olasz kormány bizakodó, 2021-re 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A CGIA szerint a válság előtti szintre 2024-ben jut vissza az ország GDP-je.  A 2019-es évhez képest a lakossági fogyasztás 101 milliárd euróval, vagyis 10,5 százalékkal, a  beruházások 13,6 százalékkal, az ország exportja pedig 16,7 százalékkal csökkent.

(MTI, Reuters)