Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb impeachmentet indítanának Trump ellen a demokraták a Capitolium megtámadása miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kilenc nappal hivatala lejárta előtt alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) indítását javasolják a demokraták Donald Trump ellen. Beadványukban azzal vádolják az elnököt, felbujtotta híveit a Capitolium január 6-ai, több halálos áldozattal járó megtámadására, ezzel veszélyeztetve többek közt az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek biztonságát és a demokratikus rendszer integritását. A demokraták szerint Trump bebizonyította, hogy veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, a demokráciára és az Alkotmányra, viselkedése nem összeegyeztethető a jogállamisággal. Úgy vélik, az elnököt felelősségre kell vonni, el kell távolítani tisztségéből és el kell tiltani attól, hogy a jövőben bármilyen szövetségi tisztséget betölthessen.

Mielőtt benyújtanák az impeachmentet, demokraták felszólították Mike Pence alelnököt, hogy hivatkozzon az elnöki pozíció idő előtti megüresedését szabályozó 25. alkotmánykiegészítésre, amellyel alkalmatlanná nyilvánítható és eltávolítható hivatalából az elnök. Ahhoz azonban, hogy a felszólítás jogerős legyen, egyhangú beleegyezésre lett volna szükség, a képviselőház republikánus tagjai azonban ezt megakadályozták, kifogással élt többek közt Alex Mooney nyugat-virginiai republikánus képviselő, szerinte ugyanis egy ilyen precedensértékű határozat elfogadásához vitára és rögzített szavazatokra van szükség. A kérdést tehát elnapolták, a vitára holnap kerül sor, amit szavazás követ majd (ugyanakkor érdekes fejlemény, hogy már több republikánus szenátor is Trump lemondását követeli.)

Mindettől függetlenül Nancy Pelosi kongresszusi demokrata vezető kijelentette: 24 órát adnak Pence-nek. Ha az alelnök nem lép, szerdán megkezdődik a vita az impeachment javaslatáról a képviselőházban, ahol Pelosi szerint erős támogatottsága van Trump felelősségre vonásának.

Trump a november 3-i választások eredményét nem ismeri el, és továbbra is azt hangoztatja minden bizonyíték nélkül, hogy választási csalás áldozatává vált, és ebben a szellemben tüzelte folyamatosan híveit a közösségi médiában (amelynek legtöbb felületéről azóta kitiltották, vagy korlátozták, legtöbbször erőszakra való felbujtás miatt) a „választások tisztaságának számonkérésére”. Mint ismeretes, január 6-án Trump-támogatók özönlötték el az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát, miután Paul Gosar republikánus kongresszusi tag kifogást emelt Joe Biden arizonai győzelme miatt. Egy ilyen felszólalás után a képviselők maximum két órán keresztül vitathatják meg az eredmény igazságtartalmát, Trump támogatói eközben kezdték el megrohamozni az épületet.

A tüntetőket végül sikerült kiszorítani a törvényhozás épületéből, ahol újraindult a november 3-i elnökválasztások eredményének hitelesítéséről szóló vita, de a tumultusnak négy halálos áldozata is lett, három tüntető mellett egy Capitoliumot védő rendőr is elhunyt, valamint több helyiséget megrongáltak.

(Guardian, CNN)
Címlapkép: Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up during his walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016. REUTERS/Rick Wilking