Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A második republikánus szenátor követeli, hogy Trump mondjon le azonnal

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pat Toomey, Pennsylania szenátora, és egészen a legutóbbi időkig Trump lelkes híve is bejelentette az NBC csatornának nyilatkozva, hogy legjobb az lenne, ha a leköszönő elnök lemondana még hivatala lejárta előtt.

„Azt hiszem a legjobb az lenne az országunknak, ha az elnök lemondana, és eltűnne amilyen gyorsan csak lehetséges.”

– mondta a politikus.

A még kilenc napig hivatalban lévő Trump a november 3-i választások eredményét nem ismeri el, és továbbra is azt hangoztatja minden bizonyíték nélkül, hogy választási csalás áldozatává vált, és ebben a szellemben tüzelte folyamatosan híveit a közösségi médiában (amelynek legtöbb felületéről azóta kitiltották, vagy korlátozták, legtöbbször erőszakra való felbujtás miatt) a „választások tisztaságának számonkérésére”.

Mint ismeretes, január 6-án Trump-támogatók özönlötték el az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát, miután Paul Gosar republikánus kongresszusi tag kifogást emelt Joe Biden arizonai győzelme miatt. Egy ilyen felszólalás után a képviselők maximum két órán keresztül vitathatják meg az eredmény igazságtartalmát, Trump támogatói eközben kezdték el megrohamozni az épületet.

A tüntetőket végül sikerült kiszorítani a törvényhozás épületéből, ahol újraindult a november 3-i elnökválasztások eredményének hitelesítéséről szóló vita, de a tumultusnak négy halálos áldozata is lett, három tüntető mellett egy Capitoliumot védő rendőr is elhunyt, valamint több helyiséget megrongáltak.

Az események széleskörű felháborodást szültek mind az Egyesült Államokban, mind a nemzetközi színtéren.

Toomey, aki több televíziós beszélgetésen is megjelent vasárnap, úgy nyilatkozott, hogy nem tartja megvalósíthatónak az idő rövidsége miatt az elnökkel szembeni bizalmatlansági eljárás (impeachment) lefolytatását. Ez utóbbi Nancy Pelosi kongresszusi demokrata vezető kezdeményezésére akár a hét elején is elkezdhetik.

Azt viszont a CNN hírcsatornának elmondta, hogy szerinte Trump bűnvádi eljárás alá vonható lesz a Capitoliumnál történt események miatt.

Az első republikánus szenátor, aki Trump azonnali lemondását követelte néhány napja, Lisa Murkowski volt. Rajta kívül a szintén republikánus Ben Sasse úgy fogalmazott, hogy „teljesen biztosan megfontolna” egy alkotmányos vádeljárást Trump ellen.

(Reuters)