Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EMMI: a hálapénz kivezetésére hivatkozva sem korlátozhatják az intézmények a szabad orvosválasztást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem korlátozhatják a szabad orvosválasztást a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a hálapénz kivezetésére hivatkozva, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Klub Híradójával, írja a hvg.hu.

Mint ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk: a debreceni szülészeten komoly intézkedéseket hoztak hálapénz felszámolása érdekében, a Klinika vezetői és dolgozói Facebookon közzétett bejegyzésükben kijelentették, hogy január 1-jétől a szülésekhez nem lehet sem fogadott orvost, sem fogadott szülésznőt választani. A közleményben hansúlyozták, hogy „amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre”.

Az EMMI szerint viszont nem korlátozható a szabad orvosválasztás alapjoga ilyen módon, bár az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény azonnali bizonytalanságot hozott a szülészeteken. Január első heteiben ugyanis több kismama csak az esedékes vizsgálaton tudta meg, hogy hogy hiába fogadott orvost, végül csak az ügyeletesnél szülhet.

Egy idén január 1-jén hatályba lépett törvény szerint egy év börtönnel is sújthatják azt, aki hálapénzt fogad el. Ennek ellenőrzése azonban még kérdéses. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványában végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint közügyektől és orvosi foglalkozásától való eltiltásra ítélne egy budapesti szülész-nőgyógyászt, amiért öt páciensétől kért pénzt társadalmi biztosítás által finanszírozott kezelésért.

A káoszt jelenleg az okozza, hogy miközben az év elejétől érvénybe lépő jogszabály már büntethetővé tette a hálapénzt és március 1-től a tervek szerint megtiltaná, hogy egy orvos párhuzamosan dolgozzon állami és magánpraxisban, arról még nem rendelkeztek, hogy a szülész-nőgyógyászok kivételt kapnak-e a rendelkezés alól.

A törvény tehát egy meglehetősen abszurd helyzetet teremtett: ha a kórház ezt külön megengedi, akkor a szülésnél a fogadott orvos és a szülésznő is jelen lehet, de ezért egy forintot sem fogadhatnak el, tehát csak saját jóindulatukon múlik, ogy munkaidejükön kívül bemennek-e támogatni az édesanyákat. Ám van, ahol erre sincsen lehetőség: a debreceni Klinika esetében a dolgozók bejelentették, hogy a jogi helyzet tisztázásáig minden szülést automatikusan az vezet le, aki beosztása szerint a kórházban lesz.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba