Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönbüntetést kaphat egy „hálapénzt” kérő budapesti nőgyógyász

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén szeptemberben, felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy állami kórházban dolgozó szülész-nőgyógyászt, amiért öt páciensétől kért pénzt társadalmi biztosítás által finanszírozott kezelésért, illetve előfordult, hogy a kapott pénzt keveselte. A napokban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az orvos ügyében másodfokú indítványt kezdeményezett, mely végrehajtandó szabadságvesztésre, közügyektől és orvosi foglalkozásától való eltiltásra ítélné a szakorvost.

A Magyar Orvosi Kamara korábban közleményben állt ki a korrumpálódott egészségügyi rendszer ellen, amelynek része a szülészeteken tapasztalható hálapénzrendszer. A közlemény azt a nyilvánosságra hozott gyakorlatot ítélte el, mely szerint egy magyar egyetemi klinikán a kórlapjukon „C” betűvel jelölték meg a nemfizető betegeket, hogy hátrébb sorolják őket az ellátásban.

Az elítélt nőgyógyász esete felidézi azt is, amit dr. Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke írt korábban, aki szerint:

„Az új törvény hálapénzre vonatkozó részei egy olyan korszakváltás kezdetét jelentik 2021. január elsejei hatálybalépéssel, mely alapjaiban írja át, és etikailag egyértelműen helyes irányba rendezi egészségügyünket. … Nincsenek kétségeim, hogy lesznek precedensjellegű perek és ítéletek a hálapénz teljes tiltása után, ahogy az elmúlt hónapokban is voltak már. Ez még nagyobb felelősséget tesz vállunkra, hogy megtartsuk, visszaszerezzük a betegek belénk vetett bizalmát.”

Szintén nagy port kavart annak a veszprémi onkológus-nőgyógyásznak az ügye, akit vesztegetés – „hálapénz” – elfogadásáért ítéltek felfüggesztett börtönre. Az orvos 100-150 ezer forintnyi összeget kért tíz páciensétől, köztük olyanoktól, akiknek életmentő beavatkozásra volt szüksége. A Veszprémi Törvényszék másodfokon mentesítette a letöltendő börtönbüntetés alól, helyette felfüggesztett börtönbüntetést kapott – az indoklás szerint azért, mert fontosabb, hogy a speciális tudásával dolgozhasson, minthogy a tetteiért üljön. Majd az elítélt orvost a veszprémi kórház, ahol dolgozik, orvosigazgatói dicséretben részesítette.

 

 

 

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán