Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Georgiában történelmi győzelmet aratott a magát radikális baloldalinak valló afroamerikai Raphael Warnock

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedden második fordulós szenátori választást tartottak az Egyesült Államok Georgia államában: a szavazatok 97%-os feldolgozottságánál mindkét szenátusi helyért folytatott versenyben a demokrata jelöltek vezetnek, Warnock már győzelmet is hirdetett.

A tét a Szenátus feletti irányítás, ugyanis ha Raphael Warnock és Jon Ossoff demokrata jelöltek végül valóban győzelmet tudnak aratni Georgiában, akkor 50/50 arányban lesz megosztva a két párt között az USA legfőbb törvényhozói testülete. Ebben az esetben pedig alelnökként Kamala Harris szavazata dönthet a vitás kérdésekben, amennyiben egy-egy szavazás döntetlenre jönne ki a Szenátuson belül.

A New York Times szerint 97%-os feldolgozottság mellett Raphael Warnock több mint 40 ezer szavazattal vezet Kelly Loeffler republikánus jelölt kárára, míg Jon Ossoff nagyon kevéssel, 3560 szavazattal jár a posztot eddig betöltő republikánus David Perdue előtt.

A korábban esélytelenebbnek tartott Raphael Warnock győzelmét az AP magyar idő szerint reggel 8-kor ki is hirdette. A demokrata politikus eredménye történelmi győzelemnek számít, ugyanis ő Georgia legelső afroamerikai szenátora.

Warnock a Demokrata Párt Bernie Sanders-féle szárnyához tartozik, vállaltan radikális baloldali (az amerikai politikai spektrumhoz viszonyítva legalábbis). Ahogy korábban írtuk, a fekete tiszteletesnél „szimbolikusabb figurát Biden elnök pártja nem is jelölhetett volna a nyáron a szenátori tisztségre.” Warnock Martin Luther King egykori pulpitusában volt tiszteletes az atlantai Ebenezer Baptista Templomban, 2007 óta pedig a fekete polgárjogi mozgalom prominense.

Warnock 2016 óta Bernie Sanders baloldali politikáját támogatja, 2020-ban is elnökjelölti kampánya mellé állt. Támogatja a palesztinok jogaiért indított kezdeményezést is, és megígérte, hogy ha megválasztják, Bernie Sanders közegészségügyi javaslatának (Medicare for All), és általában a baloldalnak lesz igazi harcosa.

Győzelmi beszédében Warnock eredményének történelmi jelentőségét hangsúlyozta. „A minap azok a 82 éves kezek, melyek valaha más gyapotját szedték, legfiatalabb fiára húzhatták be az X-et, hogy az USA szenátorává váljék” – utalt édesanyja gyapotszedő múltjára. „Azt mondták nekünk, hogy nem nyerhetjük meg ezt a választást, de ma este bebizonyítottuk, hogy reménnyel, kemény munkával és a néppel az oldalunkon BÁRMI lehetséges.”

Warnock és ellenfele, a Republikánus Párt fősodrát képviselő Kelly Loeffler „tulajdonképpen magát az amerikai politika két fő konfliktusát, az osztályt és a bőrszínt is megjeleníti”: a szerény körülmények közül érkező politikai aktivista, Warnock győzelme a „dúsgazdag, fehér, de semmiféle politikai tehetséget nem mutató Loeffler” fölött kétségkívül jelentőségteljes.

A másik demokrata jelölt, Jon Ossoff helyzete még kétséges, annak ellenére, hogy a választást megelőzően az ő győzelme tűnt valószínűbbnek. A 33 éves Ossoff a demokraták centrista-liberális szárnyához tartozik, a volt oknyomozó újságíró most David Perdue republikánus szenátortól veheti át a tisztséget.

Bár jelenleg kevéssel vezet csak, de a Guardian tudósítása szerint a megszámlálásra váró szavazatok többnyire demokrata kötődésű körzetekből származnak, így ő is győzelemre esélyes.

Donald Trump mindeközben az elnökválasztás kapcsán már megszokott narratívát erőlteti, miszerint a demokraták ellopják a választást. A georgiai választás azonban láthatóan sokadrangú számára az elnökség kérdésével szemben: legfrissebb Twitter-bejegyzése a szerdai kongresszusi ülésre utal, amelynek során az amerikai törvényhozás alsó- és felsőháza közösen hitelesíti az elnökválasztás eredményét. Trump szerint, ha Mike Pence „teljesít” az ülésen, akkor „megnyerjük az elnökséget”.

Republikánus szenátorok korábban bejelentették, hogy mindaddig nem hajlandók jóváhagyni az elektori kollégium szavazatait, amíg a Trump által csalással vádolt államokban felül nem vizsgálják a választás eredményeit. A tiltakozó akcióban Ted Cruz texasi republikánus szenátor vezetésével 11 hivatalban lévő és még be nem iktatott szenátor vesz részt. Ez azonban a gyakorlatban semmit nem változtat a végeredményen, ugyanis bár a Szenátus – jelenleg még – republikánus többséggel rendelkezik, a párt egy része szerint nincs sok értelme a próbálkozásnak. Mitch McConnell, a Szenátus republikánus frakcióvezetője kifejezetten kérte a törvényhozó testületet, hogy ne csatlakozzanak a törekvéshez. Emellett a kongresszus sem írhatja felül az elnökválasztás eredményét, csak késleltetheti annak kihirdetését.