Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Republikánus szenátorok akadályoznák az új elnök elfogadását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ted Cruz Texasi republikánus szenátor vezetésével 11 hivatalban lévő és még be nem iktatott szenátor tiltakozik Biden győzelme ellen, írja a Politico. A képviselők mindaddig nem hajlandók jóváhagyni az elektori kollégium szavazatait, amíg a Trump által csalással vádolt államokban felül nem vizsgálják a választás eredményeit.

Az elnökválasztás után decemberben megtartott szavazáson az elektori kollégium tagjai   minden államban az ottani győztes alapján adják le voksukat. A Kongresszus két házának pedig ezt a szavazást kell jóváhagynia, hogy hivatalosan is beiktassák az állampolgárok által már novemberben megválasztott elnököt. A leköszönő Donald Trump azonban hónapok óta választási csalásról beszél, bebizonyítani viszont eddig még nem sikerült álláspontját. A legfelsőbb bíróság például nemrég utasította el a texasi eredményeket kifogásoló keresetet, mivel az teljesen spekulatív, és pusztán feltételezésekkel érvelt. A Louie Gohmert texasi képviselő által benyújtott keresetben a bukott republikánusok azt követelték, hogy a bíróság mondja ki, Pence egyedüli hatáskörben jogosult eldönteni, hogy elutasítja-e Biden néhány elektori szavazatát, és helyettesíti-e a Trump által állítólagosan elnyert államok elektori szavazataival.

A szenátus január 6-án fog szavazni az elektori kollégium voksairól. Az eddig pusztán egy ceremoniális megerősítést szolgáló választás, a hivatalban lévő hét és négy még be nem iktatott republikánus szenátor akciójával a New York Times szerint átcsaphat egy megalapozatlan vádakon folytatott veszekedésbe.

A szenátorok ellenben a választás integritásának megőrzésével érvelnek, és követelik, hogy állítsanak fel egy választási vizsgálóbizottságot a Trump által vitatottnak ítélt államokban, ahol 10 napon belül döntenének a választási eredmények hitelességéről. Azt mondják, amíg ez nem történik meg, nem fogják megszavazni az újonnan megválasztott Joe Biden demokrata elnököt. Ez azonban a gyakorlatban semmit nem változtat a végeredményen, ha már csak a száz fős képviselői létszámot is nézzük.  Habár a szenátus republikánus többséggel rendelkezik, a párt egy része szerint nincs sok értelme a próbálkozásnak. Mitch McConnell a szenátus republikánus frakcióvezetője kifejezetten kérte a törvényhozó testületet, hogy ne csatlakozzanak a törekvéshez, írja a New York Times.