Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy korábban Trump által jelölt főbíró dobta vissza az elnökválasztás eredményét támadó keresetet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy korábban éppen Donald Trump által a posztjára jelölt legfelelsőbb bíró pénteken visszautasította egy texasi republikánus képviselő perkeresetét, amely megtámadta volna az elnökválasztáson Joe Biden győzelmét megerősítő elektori kollégiumi szavazás végeredményét – írja mások mellett az ABC News és a Politico is.

Louie Gohmert texasi képviselő szövetségi bíróságon beadott indítványa – amely az egyik utolsó kétségbeesett próbálkozás Trump vereségének megfordítására – felhatalmazta volna volna Mike Pence alelnököt, hogy írja felül az elektori szavazás végeredményét a kongresszus január 6-án (szerdán) esedékes ülésén. Pence ugyanis alelnöki szerepében annak az – eddig minden alkalommal csupán formális és ceremoniális jelentőségű – folyamatnak a felügyelője is, amely során a törvényhozás egyesített ülésen hivatalosan is igazolja és elismeri az elektori szavazás végeredményét.

Gohmert és a vesztes arizonai elektorok hétfőn keresetet nyújtottak be, amelyben azt követelték, hogy a bíróság mondja ki, Pence egyedüli hatáskörben jogosult eldönteni, hogy elutasítja-e Biden néhány elektori szavazatát, és helyettesíti-e a Trump által állítólagosan elnyert államok elektori szavazataival.

Pence hatáskörét az elektori szavazatok számlálásáról szóló 1887-es törvény írja le. Eszerint az alelnöknek betűrendben fel kell vezetnie az államok elektorait, és levezényelni azt a folyamatot, amely a során a képviselőház tagjai és a szenátorok megtámadják vagy jóváhagyják az egyes elektori szavaztokat.

Gohmert keresete azzal érvel, hogy a 133 éves törvény alkotmányellenes, mert ütközik az alkotmány tizenkettedik módosításával, amely részletezi az elnök és az alelnök megválasztásának eljárásrendjét. Gohmert azt állítja, hogy az 1887-es törvény megakadályozza az egyesített ülést elnöklő Pence-t abban, hogy önhatalmúlag döntse el, mely elektori szavazatokat vegyék figyelembe és melyiket ne.

Maga Pence egyébként – bár saját levezető elnöki szerepével kapcsolatban nem nyilvánult meg – maga is arra kérte a bíróságot, hogy utasítsák vissza a texesi képviselő keresetét.

Nem véletlen, hogy Gohmert Pence személyes felelőssége felé terelné az elektori szavazás jóváhagyásának kérdést, miután várhatóan nemcsak a demokrata képvislők és szenátorok nem nyúlnának hozzá a választás eredményéhez, de száos republikánus törvényhozó is kijelentette már, hogy Joe Bident tekintik a választás megkérdőjelezhetetlen győztesének.

Jeremy Kernodle legfelsőbb bíró -akit 2018-ban éppen Trump jelölésére választottak a testületbe – szerint Gohmert keresete nem áll meg, mert teljesen spekulatív, és pusztán feltételezésekkel érvel.

Emellett szerinte egyéni indítványként nem is nyújtható be olyan kereset, ami a törvényhozás egészének hatáskörét vitatja. A republikánus képvsielő mindezek ellenére jelezte, fellebbezni fog az indítvány elutasítása ellen.

Louie Gohmert egyébként sokáig arról volt híres, hogy szkeptikus volt a maszkhordást illetően, azonban miután Donald Trump is elkezdett maszkot hordani, már ő is eltakarta az arcát a maszkkal, mégis ezután kapta el a koronavírust.

A Gohmert-féle indítvány visszadobásán kívül sincsenek egyszerű napjai az elnöksége utolsó heteiben Donald Trumpnak: megválasztása óta első alkalommal leszavazta Donald Trump amerikai elnök vétóját pénteken a republikánus többségű szenátus.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az elnök a 740 milliárd dolláros (220,2 ezermilliárd forint) védelmi költségvetésről szóló törvény ellen emelt vétót, kifogásolva a védelmi kiadások jóváhagyásáról szóló jogszabály több elemét: például azt, hogy a tervezetben nincs eléggé korlátozva a közösségi média, amely szerinte elfogult vele szemben, továbbá, hogy szerepel benne annak lehetősége, hogy átnevezzenek olyan katonai támaszpontokat, amelyeket néhai konföderációs parancsnokokról neveztek el.

Pénteken viszont a Szenátus ezt teljességgel figyelmen kívül hagyta: a ritka újévi ülésen a szenátorok 81-13-ra szavazták meg a vétó érvénytelenítését, amivel jóval több voksot jelent, mint a szükséges kétharmados többség. Trump nyolc korábbi vétóját eddig a felsőházban fenntartotta a republikánus többség, most viszont szembementek vele.

(ABC, Politico)