Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A képviselőház megszavazta a munkanélküli segélyt, majd hatályon kívül helyezte Trump elnöki vétóját

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szükséges kétharmados többséggel, 275 igen és  134 nem szavazattal fogadta el hétfőn a képviselőház a gazdaságélénkítő javaslatot, mely 600 helyett 2000 dollárral közvetlenül támogatja majd a járványhelyzet miatt bajbajutott amerikai állampolgárokat. Az USA képviselő háza hatályon kívül helyezte Trump vétóját a jövő évi katonai költségvetés kapcsán.

Ahogy azt már korábban megírtuk, az USA elnöke vasárnap írta alá a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került polgárokat segítő mentőcsomag tervezetét. A törvényjavaslat kétpárti egyeztetések révén jött létre, mely során közel 2300 milliárd dollárt fordítanak a gazdasági válság enyhítésére, ebből pedig 892 milliárd dollárt (mintegy 265 000 milliárd forintot) az állampolgárok közvetlen támogatására. Trump kezdetben támogatta a mentőcsomagot, majd később twitterén visszavonta támogatását, mert szerinte a tervezet túl sokat fordítana kulturális kiadásokra. Vasárnap azonban zárt ajtók mögött végül mégis aláírta a törvényt, melyet a képviselőház hétfői ülésén támogatott is.

Jelenleg a szenátus elfogadására vár a tervezet, azonban az még kérdéses hogy a republikánus többségű döntéshozó testület mikor fogja tárgyalni a kérdést, vagy hogy egyáltalán támogatják-e a gazdasági stimulust.

A képviselők hatályon kívül helyezték Trump elnöki vétóját is, a nemzetvédelmi felhatalmazási törvény (NDAA) kapcsán. A tervezetről az USA törvényhozó testülete dönt minden évben. Az NDAA rendelkezik többek közt az ország katonai költségvetéséről is. A parlament mindkét házában nagy többséggel jóváhagyott törvénytervezetet már a hónap elején elküldték az elnöki hivatalba aláírásra, Trump azonban a múlt szerdán vétót emelt a javaslat ellen. Még nem fordult elő olyan, hogy a hivatalban lévő elnök meggátolta volna a minden évben a törvényhozás elé kerülő NDAA elfogadását. A döntés a republikánusokat is nehéz helyzetbe hozta azzal, hogy a védelmi szakpolitika támogatása és az elnök melletti hűségük között kellett választaniuk. A képviselőház végül leszavazta az elnöki vétót. A szenátusban várhatóan kedden szavaznak a vétó sorsáról, ahol szintén kétharmados többség kell az érvénytelenítéshez.

A 740 milliárd dollár keretösszegű NDAA költségvetés rendelkezik többek között az amerikai katonák béremeléséről, az eszközök modernizálásáról, valamint ellenőrző rendelkezésekről a katonák külföldi visszavonását illetően. Trump azzal, kifogásolta a tervezetet, hogy nem tartalmazza a 230-as szakasz hatályon kívül helyezését, vagyis a közösségi média nagyobb korlátozását, valamint sérelmezte a rendelkezés azon szakaszát, amely lehetőséget ad olyan  katonai támaszpontok átnevezésére, amelyeket néhai konföderációs parancsnokokról neveztek el.

Bernie Sanders vermonti szenátor kijelentette, hogy kész késleltetni a szavazást az NDAA vétóját illetően, ha Mitch McConnell a szenátus republikánus frakcióvezetője nem tart szavazást a gazdasági stimulus elfogadásáról is, írja a CNN.

Címlapkép: Flickr