Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

CNN: Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hivatalosan is Joe Biden győzött Pennsylvania államban, amivel megszerezte a győzelemhez szükséges elektori szavazatokat, így a CNN már ki is jelentette, hogy ő az Egyesült Államok következő megválasztott elnöke.

Biden 20 elektori szavazatot szerzett Pennsylvaniában, így összesen már 273-on áll (270 a szükséges), míg Donald Trumpnak továbbra is csak 213 szavazata van.

Frissítés (19.30):  Joe Biden Nevadában is győzött, így már 279 elektori szavazata van – látható a New York Times interaktív választási térképén.

Biden egyébként Pennsylvaniából származik, így számítottak is arra, hogy megszerzi majd az államot.

Biden győzelmével együtt borítékolhatóvá vált az is, hogy Kamala Harris lesz az USA alelnöke, ami több szempontból is történelmi jelentőségű, ugyanis ő lesz az első női alelnök és az első afroamerikai és dél-ázsiai származású alelnök is.

A demokraták elnökjelöltje péntek este beszédet tartott, amelyben még nem jelentette be egyértelműen győzelmét, de elmondta, hogy történelmi rekordnak számító, összesen 74 millió szavazatot kapott. A jelölt a demokraták sikerének zálogát Arizona és Georgia államok megnyerésében látta – ezekben az államokban már két évtizede nem sikerült győzelmet aratnia a párt jelöltjeinek.

„A nemzet nagy többségének támogatásával fogjuk megnyerni ezt a választást”

-jelentette ki Biden.

Abban az esetben, ha valóban megválasztják, Biden ígérete szerint már elnökségének első napjától kezdve a koronavírus-járvány megfékezésén dolgozna. (Az Államokban tegnap rekordmennyiségű új fertőzést, 127 000 új igazolt esetet azonosítottak be, összesen jelenleg 10 millió felett van a betegek száma.)

A szavazatok számlálása még nem fejeződött be teljesen, a New York Times szerint Nevadában 93 százalékon, Arizonában 97 százalékon, Georgiában 98 százalékon, Észak-Karolinában pedig 98 százalékon áll a feldolgozottságuk.

Joe Biden győzelme egyébként csak az elektori kollégium szavazása után – várhatóan decemberben – lesz hivatalos, ugyanis az Egyesült Államok választási rendszerének értelmében az emberek most elektorokat szavaztak meg (összesen 538-at, ebből szerezte meg Biden több mint a felét), és majd ők fogják megszavazni az elnököt.

A Mirror szerint Donald Trump Biden kijelentett győzelmére közleményben reagált, amelyben azt írta, még közel sincs vége a választásnak, állítása szerint pedig Biden és a „szövetséges médiumok” azért nyilvánították őt győztesnek, hogy „ne derüljön fény az igazságra”, utalva ezzel valamiféle választási csalásra.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders, a demokraták korábbi elnökjelölt-aspiránsa Twitteren gratulált mindenkinek, aki keményen dolgozott azért, hogy ez a történelmi jelentőségű nap bekövetkezhessen.

Címlapkép: Joe Biden, Flickr