Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Biden nem jelentette be egyértelműen győzelmét, de már elmondta, mit tenne elnökségének első napján

Ez a cikk több mint 3 éves.

Joe Biden demokrata elnökjelölt beszédet mondott tegnap este a Delaware állambeli Wilmingtonban, ahol ugyan hivatalos, végleges győzelmét még nem hirdette ki, ám magabiztosan állította, hogy az idei választásokat meg fogja nyerni.

A szavazatokat egyébként még mindig számolják, többek között azért, mert a koronavírus-járvány miatt az embereknek lehetőségük nyílt arra, hogy levélben voksoljanak, ám ezek a szavazatok már egy hiányzó aláírás vagy információ miatt invalidnak számítanak az AP News szerint. Néhány államban viszont engedélyezett a hibák utólagos kijavítása, ilyenkor a szóban forgó szavazót értesítik, neki pedig egy meghatározott időn belül kell visszaküldenie a korrigált információkat tartalmazó levélszavazatát. Az így korrigált szavazatok (ún. cured ballot, azaz „javított szavazócédula”) teljesen elfogadottnak számítanak bizonyos államokban.

Biden tegnap este arról is beszélt, hogy a Demokrata Párt történelmi rekordnak számító, összesen 74 millió szavazatot kapott.

A jelölt a demokraták sikerének zálogát Arizona és Georgia államok megnyerésében látta – ezekben az államokban már két évtizede nem sikerült győzelmet aratniuk.

„A nemzet nagy többségének támogatásával fogjuk megnyerni ezt a választást”

-jelentette ki Biden.

Abban az esetben, ha valóban megválasztják, Biden ígérete szerint már elnökségének első napjától kezdve a koronavírus-járvány megfékezésén dolgozna. (Az Államokban tegnap rekordmennyiségű új fertőzést, 127 000 új igazolt esetet azonosítottak be, összesen jelenleg 10 millió felett van a betegek száma.)

A jelölt leginkább arra bíztatta a szavazókat, hogy tegyék félre a haragot és a démonizációt, hiszen az országnak hatalmas problémákkal kell megküzdenie.

„Lehet, hogy ellenfelek vagyunk, ám nem ellenségek”

-mondta a jelölt.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozva kijelentette: minden amerikai érdekét figyelembe véve fog kormányozni. Emellett arról is igyekezett megnyugtatni a szavazókat, hogy minden voks feldolgozásra kerül majd: „Bebizonyítjuk azt, amit már 244 éve bebizonyítottunk – a demokrácia működik”. (Ellenfele, a republikánus jelölt, azaz Donald Trump a napokban többször is csalást emlegetett, és követelte, hogy állítsák le a szavazatok számlálását.)

Biden a nagyjából hét perces beszédét azzal zárta, hogy „Isten áldjon titeket, Isten áldja a katonáinkat”.

A kulcsállamokban a BBC információi szerint a következőképpen alakulnak a szavazatok:

  • Georgia államban a legfrissebb adatok szerint 99 százalékos feldolgozottság mellett 7,248 szavazattal vezet a demokrata jelölt;
  • Nevadában 87 százalékos feldolgozottság mellett 22 657 vokssal vezet Biden;
  • Arizonában 90 százalékos feldolgozottság mellett szintén elég magasan, 29 861 szavazattal vezet Biden;
  • és Pennsylvaniában 99 százalékos feldolgozottság mellett 28 883 szavazattal vezet.

Mivel a demokrata Bidennek jelenleg 253 elektori szavazata van (a győzelemhez 270 szükséges), ha megnyeri a 20 elektori szavazattal rendelkező Pennsylvania államot, akkor elég nagy valószínűséggel ő lesz az Egyesült Államok új elnöke.

Helyesbítés: A cikk korábbi verziójában – az eddigi gyakorlatunkkal ellentétben – Arizona 11 elektorát is Bidennél jeleztük, holott a verseny még nem dőlt el.

Címlapkép: Joe Biden, Flickr