Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldali kormány veszi át fél évre az EU elnökségét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai nappal hivatalosan is átvette Portugália Németországtól az Európai Unió soros elnökségének a feladatait. Miközben a német elnökség rendkívül fontos szerepet játszott az unió 750 millió eurós önerővel kibocsátandó koronavírus-mentőcsomagjának fő fórumokon való elfogadtatásában és kidolgozásában, az már António Costa szocialista-baloldali kormányára marad, hogy a súlyos válságban fogant 2021-es év első felén átvezesse a 27 tagállamot.

A nagyjából Magyarország-méretű és lakosságú ibériai állam 1986-os közös piaci csatlakozása óta immár negyedik alkalommal lehet soros elnök, de ez az első alkalom, hogy jobboldali, megszorító kormányok hosszú sora után most a 2017 óta hivatalban lévő szocialista-balos kormányzat mutathatja meg, milyen EU-t képzel el.

Azt Anna Paula Zacarias portugál EU-ügyi miniszter már november végén leszögezte: víziójuk egy egyenlőbb, igazságosabb és radikálisan zöldebb Európát akar, mint a jelenlegi, ennek érdekében fogják felhasználni EU-s elnökségüket is.

Zacarias ekkor az EUObservernek elöljáróban beszélt Lisszabon legfontosabb programjairól is:

„Egyik prioritásunk egy erősebb, ellenállóbb Európa, ezt azonban három cölöpre kell felépíteni: fenntarthatóság, innováció és a polgárok jóléte.”

-szögezte le.

Ennek fényében a válságból való, minél nagyobb mértékű és gyorsabb kilábalás mellett fontos szerepet kap majd a „Digitális Demokrácia-program” is: Lisszabon úgy gondolja, az internet szabadságát, és szabadságjogainkat, egyenlőségünket a nagy techcégek és a digtiális megfigyelőrendszerek veszélyeztetik, ez ellen pedig csak EU-s szinten lehet bármit is tenni. Így 2021 első hónapjaiban ennek szavatolására készít az Elnökség a Parlament és a Bizottság számára egy részletes cselekvési tervet.

A koronívrus-válság óriási visszaesést okozott kontinens-szerte, Zacarias és a portugál elnökség erre a „kettős kilábalás” tervét dolgozta ki: egyrészt minél előbb magunk mögött kell hagyni a járványt és az okozott válságot, másrészt az EU-s gazdaság újjáépítésénél meg kell kezdeni a zöld gazdaság kiépítésének elveinek sokkal keményebb és szigorúbb képviseletét.

Mindennek pedig része lesz egy, az ígéretek szerint minden eddiginél ambiciózusabb terv, ami a szociális- és munkajogokat EU-szerte egyértelműen lefektetné és szavatolná. Ennek részeként májusig arra is részletes akcióterv jelenik meg az EU-s intézmények számára, hogy milyen alapvető munkajogokat, szakszervezeti jogokat rögzítenek és követelnek majd meg minden egyes tagállamtól, hogyan erősítik majd meg a dolgozók beleszólását és szerepét ezekben a folyamatokban.

A szociális alapjogi pillért a múlt évben az Európai Parlament már elfogadta, a Costa-kormány szerint pedig elnökségük alatt a cél az, hogy a szavakból tettek, intézkedések és törvények szülessenek az unióban.

Anna Zacarias szerint ez azért is szükséges lesz majd, mert a „polgárok bizalma elveszett az EU-ban az elmúlt években, ezt kell most visszaszereznünk.”

Portugália soros elnökként feladatának tartja azt is, hogy új alapokon megjavítsa az Egyesült Államok és az EU Donald Trump alatt súlyosan megromlott kapcsolatait. Lisszabbon ezzel kapcsolatban nagyon nagy várakozásokkal tekint Joe Biden és a demokraták kormányzatba való visszatérése felé, és a párzsi klímaegyezménybe való amerikai visszatérés, valamint a klímaválság elleni szorosabb együttműködés képezhetik a jövő évben Washington és Brüsszel újbóli közeledésének alapjait.

De Portugália szervezheti meg a 16., 2021-es EU-India csúcsot is. Ez már csak azért is kiemelt eleme programjuknak, mert India nemcsak növekvő mértékben ipari nagyhatalom, de Costa miniszterelnök családi származását tekintve is goa-i gyökerekkel rendelkezik. Ugyanakkor továbbra is napirenden vannak az EU-India szabadkereskedelmi egyezmény feltételeinek tárgyalásai, amelyeket ugyancsak Portugália kíván tető alá hozni, a fogyasztóvédelmi és munkajogi feltételek nagyon szigorú betartásával.

2021 júniusában emellett sor kerül majd az EU és az Afrikai Unió közötti, újabb csúcstalálkozóra is, a kontinens és egyáltalán a globális dél előnytelen gazdasági helyzetére ezeken a találkozókon keresztül kívánja majd a baloldali portugál kormány felhívni a teljes EU figyelmét.

Lisszabon programjában hangsúlyozta, ezenkívül a Latin-Amerika és az EU között tárgyalt Mercosur-egyezményt is napirenden kell tartani. Costa kormányzata szerint azért, mert Kína rivális befolyása a térségben már ma is érezhető, ezt pedig ellensúlyoznia kell Brüsszelnek.

Zárszóként novemberben a portugál elnökséget előkészítő miniszter azt is leszögezte, mint a múltban, Potugália ma is a többoldalú, multilaterális egyezmények elkötelezett híve, ezek közül minél többet akar megvalósítani elnöksége idején.