Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jóváhagyta az Európai Parlament a 2021-es uniós költségvetést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Péntek este, 540 szavazattal, 77 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett Brüsszelben megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió 2021-2027 közé szóló hétéves költségvetésének 2021-es keretösszegeit. Az EP azután szavazta meg a költségvetést, hogy arról az Európai Tanács hétfőn már határozatot hozott.

Az EP hivatalos sajtóközleménye szerint a jövő évi költségvetés kötelezettségvállalási előirányzata 164,3 milliárd euró, míg a kifizetési előirányzata 166,1 milliárd euró lesz.

Az elfogadás után a költségvetés David Maria Sassoli, az EP elnöke aláírásával törvényerőre is emelkedett az unióban.

A fő költségvetési tételek a munkahelyteremtési programot támogatják a súlyos Covid-válság nyomán. A Bizottság eredeti javaslatánál magasabb összeget kap majd a Digitális Európa  program (+25,1 millió euró) és a közlekedési infrastruktúrákhoz felhasználható Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (+60,3 millió euró).

Komoly összegeket szán az Unió jövőre az éghajlatváltozás mérséklésére is, legalábbis a költségvetési számok szerint. Plusz 42 millió euró jut majd az úgynevezett LIFE programra, amelynek keretében 2021 és 2027 között a közös költségvetésnek legalább 30%-át kell majd Brüsszelnek a klímaváltozással összefüggő célokra elköltenie.

De plusz forrásokat kapott a fiataloknak szánt program, az Európai Ügyészség, és a „jogok és értékek programja is, jelezve, hogy a jogállamiság egyáltalán nem került még le a napirendről, legalábbis az EP-ben.

Pierre Larrouturou, francia EP-képviselő a Szocialisták és Demokraták frakciójának bizottsági költésekért felelős tagja jelezte, az emelések jók, ugyanakkkor frakciója szerint nem képesek kezelni a válság és a kihívások egészét. Mint elmondta:

„Ha őszinték vagyunk, mindnyájan tudjuk, hogy ez a költségvetés nem elég. De ez volt a maximum, amit elérhettünk az államfők egyhangú szavazatát igénylő Tanáccsal letárgyalt MFF miatt. A jó hír az, hogy van egy mód arra, hogy évente további 50 milliárddal több jusson az egészségügyre, az éghajlatra és a munkahelyteremtésre, és ez az út nem zárható le az egyhangúsági szabállyal: megerősített együttműködéssel meg kell adóztatnunk a spekulációt. A Bizottság szerint már 2022 végére elfogadhatjuk a jogszabályt erről.”

Mint azt tegnap mi is megírtuk, tegnapi ülésnapján az EP azt is megszavazta, hogy az Európai Tanácsnak hétfőn nem volt joga elhalasztani a jogállamisági kritériumok alkalmazását a költségvetési keretösszeg-megállapodás és a koronavírus-mentőcsomag megállapodás keretében. A Parlament így kinyilvánította, a mechanizmus akár 2021 januárjában is alkalmazható már a tagállamokban felmerülő aggályok esetén.

Ugyanekkora az EU-s Covid-mentőcsomagot és a hétéves keret-költségvetést – számos helyen megemelt összegekkel – az EP már akkor megszavazta.