Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb adag vakcina érkezett Magyarországra, Orbán kivárja a sorát az oltással – koronavírus-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon 1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, amellyel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 beteg, 6155 főt ápolnak jelenleg kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 144 234 fő, az aktív fertőzötteké pedig 165 880 fő. Szokásos koronavírus-összefoglalónk következik.

Megérkezett Magyarországra a második adag Pfizer-vakcina

A nap folyamán összesen 21 oltási pontra szállították ki a vakcinákat, az ország több kórházába is jutott belőle. A Békés Megyei Központi Kórházba számszerint 2925 adag oltóanyag érkezett, első körben a fertőzőosztályra delegált orvosokat, és szakdolgozókat, az intenzív és sürgősségi osztályon dolgozókat, valamint az Országos Mentőszolgálat munkatársait oltják be. Az intézményben eddig az egészségügyi dolgozók mintegy egyharmada jelentkezett az oltásra.

Az M1 Híradójában Kozma Ádám, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főgyógyszerésze hangsúlyozta: a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagok a lehető legjobb minőségű készítmények, amelyek biztosítják, hogy elérhető közelségbe kerüljön az új típusú koronavírus-járvány legyőzése. A miskolci kórházba egyébként csaknem 5 ezer vakcina érkezett, amely mintegy 2500 egészségügyi dolgozó oltására elég. (MTI)

Van-e oltási terv?

Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az RTL Klub kérdésére elmondta: első körben az egészségügyi, majd a szociális dolgozókat oltják majd be, utánuk jönnek a krónikus betegek, majd a többiek. Utoljára azok kapják majd meg a vakcinát, akiknek az egyéni kockázata nagyon kicsi, ám az ő oltásuk is szükséges ahhoz, hogy elérjük a 60 százalékos átoltottságot. A tisztifőrovos ígérete szerint a teljes tervet hamarosan nyilvánosságra fogják hozni.

Emellett az is kiderült, hogy érdemes úgy készülni, hogy egy oltás felvétele körülbelül dél óra, azért, ha jelentkezne bármilyen allergiás reakció, azonnal el tudják hárítani. Ebbe az időbe beletartozik egy kérdőív kitöltése és a beleegyező nyilatkozat kitöltése is.

És Orbán Viktor mikor oltja be magát?

A világ legtöbb országában már beindult az oltás, több szakember és neves politikusok is megkapták már a vakcinát, ezzel igyekeztek rábírni a nagyobb tömegeket, hogy mielőbb oltassák be magukat. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt nyilatkozta a Blikknek: a miniszterelnök akkor oltatja be magát, ha sorra kerül, nem előbb.

„A Fidesz-frakció tagjait nem illeti meg semmilyen különleges bánásmód, és nem terveztük a képviselők külön oltását. A legfontosabb, hogy először a védekezésben részt vevők és a krónikus betegek kapják meg a vakcinát, azután mindenki más. A politikusoknak a sor végén kell állniuk”

-reagált a kormánypárt frakciója az újság kérdésére.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is azt válaszolta, hogy csak akkor kapja majd meg a vakcinát, amikor az ő csoportjára kerül a sor.

A Demokratikus Koalíció pedig a következőképpen reagált:

„Semmilyen konkrét információnk nincs a vakcina beadásával kapcsolatban, az oltás megszervezése a kormány feladata”

Központosítja a fővárosi és Pest megyei kórházak irányítását a kormány

A kormány három budapesti intézményt, a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetet, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőt, és a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházat centrumkórházzá nevezett ki, és a friss rendelet alapján a fővárosi és Pest megyei állami fenntartású kórházak csaknem mindegyikét, „városi intézményekként”, alárendeli. Az országos intézmények szakmai felügyeletét a frissen létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője, Jenei Zoltán gyakorolja majd, több adminisztratív döntés meghozatala, például a költségvetés meghatározása is a kórház-főigazgató feladata lesz.

A január 15-én életbe lépő, a veszélyhelyzet végéig tartó új struktúrában

a Dél-pesti Centrumkórház alá tagozódik:

  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet,
  • a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet,
  • a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet,
  • a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet
  • és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet.

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőhöz a

  • Szent Margit Kórház
  • és Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház kerül,

a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház helyett azonban a Honvédkórházra bízzák

  • a Baleseti Központ,.
  • a Jávorszky Ödön Városi Kórház,
  • a Károlyi Sándor Kórház,
  • a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
  • és az Uzsoki utcai Kórház

irányítását.

A rendelet külön rendelkezik a gyógyintézetek sorsáról. Az országos gyógyintézeti rangra emelt

  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet alá a balatonfüredi Állami Szívkórház,
  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alá a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet,
  • az Országos Mozgásszervi Intézet alá a Parádfürdői Állami Kórház,
  • az Országos Onkológiai Intézet alá pedig a Mátrai Gyógyintézet kerül,

mint társgyógyintézetek. Országos gyógyintézeti rangot kap még a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet is, de ezek alá nem kerülnek vidéki társgyógyintézetek.

(444)

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor