Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Operatív Törzs: eddig nem tapasztaltak különösebb reakciót a Pfizer-vakcinával oltottaknál

Ez a cikk több mint 3 éves.

Először tartott sajtótájékoztatót az Operatív Törzs, mióta karácsony másnapján megérkezett az első vakcinaadag -bár a végleges oltási tervet még nem ismertették, dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt nyilatkozta, hogy mivel többféle oltóanyagot kötöttek le, a jövő év első felében megkezdődhet a tömeges oltás időszaka.

Miután a Pfizer vakcinája kapta meg elsőként az Európai Gógyszerügynökség engedélyét, ezért Magyarországon is azt vetették be először.

Az első szállítmány 9750 adag vakcinát tartalmaz, amely 4875 személy oltására elegendő mennyiség, akik első körben az egészségügyi dolgozók lesznek, köreikben már 1094 egészségügyi dolgozó megkapta első adagját.

Itthon jelenleg öt kijelölt oltóhelyet üzemeltetnek, Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Semmelweis Egyetemen, illetve a Korányi Pulmonológiai Intézetében. Vidéken Debrecenben, illetve Nyíregyházán kezdték meg az egészségügyi dolgozók oltását.

Magyarországon az első oltást egyébként Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa kapta meg, amelyről mi is beszámoltunk.

A következő hetekben folyamatosan érkeznek majd az oltóanyag-szállítmányok, az egészségügyi dolgozók oltása 25 kijelölt ponton fog folytatódni. Galgóczi Ágnes arra bíztatott minden egészségügyi dolgozót, hogy éljenek a lehetőséggel.

2021 első felében várhatóan több vakcina is meg fogja kapni az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így több anyagból választva, nagyobb mennyiségben kezdődhet el a tömeges oltás.

A kormány egyébként 17 és fél millió oltóanyagot kötött le, különböző gyártóktól, a Pfizeren kívül amerikai, kínai és orosz változatokat is, de ezek csak akkor kerülnek felhasználásra, ha megkapták a Gyógyszerügynökség engedélyét.

Az egészségügyi védekezést még jó ideig nem lehet feladni, ezért az Operatív Törzs arra kérte a lakosságot, hogy a higiénés rendszabályokat továbbra is tartsák be. Galgóczi hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában 609-el emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, amely az elmúlt hónapok ezres adataihoz képest alacsonynak számít.

A sajtótájékoztató végén pár újságírói kérdésre is válaszoltak, az Észak-Magyarország kérdése nyomán például kiderült, hogy a lakosságnak körülbelül hatvan százalékát szükséges beoltani ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, ehhez folyamatosan, tömegesen kell oltani az embereket, abban az ütemben, ahogyan a különféle oltóanyagok megérkeznek és engedélyezik azokat.

A Zalai Hírlap arra kérdezett rá, hogy szükséges-e annak regisztrálnia a vakcinára és beadatnia magának, aki tudja magáról, hogy már biztosan átesett a fertőzésen és ha igen, akkor a gyógyulást követő időszakban mikor? Az Operatív Törzs ennek a csoportnak is javasolja a vakcinát, főképp abban az esetben, ha három hónapon túl estek át a víruson.

Több kérdés is érkezett az oltás menetével kapcsolatban: ennek első lépése egy nyilatkozat kitöltése, illetve egy rövid orvosi vizsgálat lesz, amely alapján eldöntik, hogy oltható-e az adott személy. A procedúra megkezdése előtt egyébként semmilyen megkötés nincsen, nyugodtan lehet majd enni, inni. Az is kiderült, hogy a Pfizer vakcinával beoltottaknál eddig különösebb reakciót nem tapasztaltak.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton