Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megérkezett a vakcina, tovább terjed a mutáns koronavírus – járvány összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megérkezett hazánkba az első adag a Pfizer-BioNTech féle vakcinából. Ezekből már meg is kezdték az oltási terv szerinti beadásokat, így az egészségügyi dolgozók beoltását. A vakcina végül nem repülővel, hanem szárazföldön kamionokkal érkezett, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

A hazai járvány számok némi enyhülést mutatnak az elmúlt hetek után, az elmúlt 24 órában 1198   újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 315 362 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 beteg, így az elhunytak száma 8 951 főre emelkedett.

A javuló tendenciák ellenére a szomszédos, gyakran követett példaként, „járványlaborként” hivatkozott Ausztriában az ünnepek utáni szigorítások bevezetése kezdetét vette. Ott egészen január 17-éig zárva tartanak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak. Bezárták a fodrászatokat és borbélyüzleteket, csakúgy mint a kulturális és a szabadidős programhelyszíneket is. Az embereket arra kérték, hogy csak jó okkal hagyják el otthonaikat, például ha munkába mennek, vagy sétálni és sportolni.

Svédországban, Spanyolországban és Olaszországban is megjelent a gyorsabban terjedő brit koronavírus-mutáció, korábban Franciaországban, Japánban, Hollandiában, Dániában és Spanyolországban is azonosították az új változatot. A svédeknél egy míg az olaszoknál 6 embernél mutatták ki az új fertőzést, akik mindegyike Nagy-Britanniából érkezett haza.

Boris Johnson brit kormányfő közölte, hogy az elsődleges adatok szerint az új változat feltehetően 70 százalékkal fertőzőbb, de nincs bizonyíték arra, hogy magasabb lenne a halálozási aránya.

A világon 80 166 360 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 754 762, a gyógyultaké 45 002 559 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat esti adatai szerint.

Izrael a járvány kezdete óta harmadszor vezeti be a teljes lock-downt, azaz a teljes lezárást, aminek értelmében senki sem hagyhatja el külön igazolás nélkül az otthonát egy kilométernél messzebb. Ezenkívül minden üzletet be kell zárni, ami közvetlenül szolgál ki vendégeket, így csak a házhozszállítást végzők maradhatnak nyitva. Az országban már több, mint 150 ezren kapták meg a vakcinát.

Nem csak Magyarországra, de Európa legtöbb országába a mai napon érkezett meg a vakcina, azonban sok helyen, például Németországban csak holnap kezdik el beadni, az EU-s tervnek megfelelően az oltóanyagokat. Így december 27-től az Unió legtöbb országa már megkezdi, első körben az egészségügyi dolgozók átoltását.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton