Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idősek, kórházi dolgozók és politikai-vallási vezetők oltatták be magukat az EU-s vakcinaprogram első napján

Ez a cikk több mint 3 éves.

Noha Magyarországon nem várták meg a hivatalos, hétfői dátumot és – a sajtó részleges kizárásával – sor került az első Pfizer-féle koronavírus-vakcinás oltásra, az Európai Unió tagállamai hivatalosan ma kezdték el a vakcina tervszerű kiosztását, szinte mindenhol a leginkább veszélyeztetett időseket és az egészségügyben dolgozókat előrevéve az oltási tervekben.

A mai napon hivatalosan is megkezdődött azonban a mintegy 450 millió emberre kiterjedő védőoltási program az Európai Unió összes tagállamában. A híradások ugyan a pillanatról „az európai egység példátlan megnyilvánulásaként” adtak számot az első vakcinák beadása után, a kutatókat azonban továbbra is aggodalommal tölti el az új, angliai SARS-Cov2 vírusvariáns megjelenése Franciaországban is, ami okoz azért még bizonytalanságokat a védekezésben.

Az is árulkodó az egyes európai kormányok kommunikációs hozzáállásáról, ki volt a szimbolikus „első beoltott”, akit a sajtó lefotózhatott. A Twitteren most Arnold Platon spanyol karográfus szedte össze, melyik országban hogyan történt az oltóanyag első alkalommal való beadása.

A lengyelek és portugálok első oltást kapó páciense hozzánk hasonlóan egy érintett orvosi főosztály vezetője volt: míg Magyarországon Kertész Adrienne, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa volt, addig Lengyelországban Alicja Jakubowska a varsói MSWiA Központi Klinikai Kórház ápolónője, Romániában pedig a központi infektológiai intézet ápolója, Mihaela Anghel voltak az első oltást megkapó személyek. Anghel kezelte többekkel együtt a tavasz folyamán Románia első Covid-fertőzöttjét is a bukaresti intézetben.

Varsó, 2020. december 27: Alicja Jakubowskát, a varsói klinikai központ ápolónőjét beoltják a Pfizer Covid-vakcinájával. Fotó: Lengyel Miniszterelnöki kancellária

Portugáliában azonban nem csupán egy ápolónő, hanem maga a portói kórház fertőzőosztályát vezető főorvos, a 65 éves António Sarmento kapta a vakcinát. Hozzá hasonlóan Szlovákiában, Vladimír Krčméry főorvos, a szlovák kormány járványügyi különbizottságának tagja bátorította saját példájával a többi orvost és ápolót a vakcinációra. A szlovákok hozzánk hasonlóan egy nappal korábban, december 26-án kezdték a programot.

Pozsony, 2020. december 27. Vladimír Krčméry főorvos beoltatja magát a Covid elleni vakcinával. Fotó: Arnold Platon, Twitter

Nem bízta azonban az orvosokra és ápolókra az első adag vakcinát Csehország miniszterelnöke. Andrej Babiš miniszterelnök Prágában a legelső volt, aki a vakcinát megkapta. A Reuters tudósítása szerint ugyancsak vasárnap, a prágai Központi Katonai Kórházban a cseh kormányfő nagy nyilvánosság előtt, kamerák kereszttüzében oltatta be magát. Az esemény után a médiának pedig azt mondta, a Pfizer-BioNTech vakcina „esélyt kínál nekünk, hogy visszatérhessünk a normális életünkhöz.”

Prága, 2020. december 26: Andrej Babiš cseh miniszterelnököt beoltják kornavírus ellen a prágai Központi Katonai Kórházban. / Fotó: Reuters US News, Twitter

Míg Közép-Kelet Európában az oltási program kezdetén nyilvánvalóan az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak szeretnék elsősorban az oltás fontosságát a politikai vezetők megvilágítani, addig számos nyugat-európai ország Nagy-Britanniához hasonlóan a leginkább veszélyeztetett korú idős lakosság védettségét hangsúlyozta az első beoltott személy kiválasztásával.

Ausztriában egy neve elhallgatását kérő, 84 éves asszony kaphatta meg az első adag védőoltást, a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, Svédországban pedig a 91 éves Gunn-Brit Johnsson, a Stockholm és Göteborg közötti Mjölby kisváros idősotthonának lakójához vonult ki a sajtó az első oltás megörökítésére.

Mjölby, 2020. december 27: a 91 éves Gunn-Brit Johnsson beoltásával megkeződött a Covid-elleni védőoltások kiosztása Svédországban. Fotó: TheLocal Sweden, Twitter

Franciaországban az első, önkéntes beoltottnak ugyancsak csupán a keresztnevét tették közzé, a 78 éves Mauricette a Sevran, Seine-Saint-Denis-i kórházban, Párizs környékén kapta meg először a vakcinát az országban:

Sevran, Seine-Saint-Denis, 2020. december 27: a Párizs környéki település kórházában a 78 éves Masuricette volt az első, aki Covid-vakcinát kapott Franciaországban. / Fotó: LCI, France, Twitter

Németországban is egy idősotthonban kezdődött a vakcinációs program, ennek keretében először a 101 éves Edith Kwoizalla, a Harz-hegység közelében fekvő Halberstadt egyik szociális otthonának lakója kapott oltást, őt követték az intézmény további lakói és dolgozói:

Halberstadt, 2020. december 26.: Edith Kwoizalla idősotthoni lakos az első német állampolgár, akit beoltottak a koronavírus ellen. / Fotó: Arnold Platon, Twitter

Egészen egyedi megoldást választott a szomszédos Szlovénia: itt Franc Kramberger, Maribor nyugalmazott katolikus érseke volt az első alany, aki oltást kapott, mint a helyi idősek otthona lakója, mielőtt a többieket is ellátták volna a vakcinával:

Az Európai Unió hetekkel az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok után engedélyezte a Pfizer/BioNTech új technológiájú, szintetikus mRNS alapú oltóanyagát az összes tagállam területén. Az engedélyezést várhatóan újabb vakcinatípusok követhetik a következő hetekben, de szakértők figyelmeztettek, még sikeres oltási program esetén is hosszú hónapokba kerülhet, amíg a járvány alábbhagyhat a kontinensen.

Számos országban azonban a hatóságok attól tartanak, a vakcinákkal szembeni általános szkepticizmus miatt ezek az önkéntes programok kezdetben csak mérsékelt sikerrel járhatnak majd. A Nature tudományos folyóirat által publikált, friss felmérés szerint Lengyelországban, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban a legmagasabb azoknak az aránya, akik nem hiszik, hogy egy új vakcina biztonságos, vagy hatékony lehet majd.