Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Duna TV volt székházát kapja meg ideiglenesen az SZFE

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány már ki is jelölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem számára korábban belengetett új helyszínt, ahol majd folytatódhat az oktatás, a kormány által kijelölt fenntartó alapítvány felügyeletével – vette észre az Index.

A Magyar Közlöny szerint az SZFE a Duna TV egykori székházát kaphatja meg az intézmény, hogy új kampuszának felépültéig oktatási helyszínként is használhassa.

A Duna 2011-ben költözött ki az épületből, mikor az új MTVA-székházba tette át székhelyét.

A bejelentés azért is érdekes, mert Vidnyánszky Attila rendező, az SZFE-t felügyelő alapítvány kuratóriumának elnöke már korábban bejelentette, hogy februártól új helyszínen kezdik meg az oktatást, bár azt még nem tudni, hogy ki fog oktatni, és ki fog bejárni hallgatóként az intézménybe. Az alapítványt ugyanis továbbra sem ismeri ez az egyetem polgársága, és az elmúlt fél évben saját tanrend szerint folyt az egyetemi képzés, bár az egyetem polgársága által el nem fogadott alapítvány nem is jelentett be sajátot.

Mindenesetre az egyetem hivatalos elköltöztetésének szimbolikus jelentősége is van, tekintve hogy a Vas utcai, a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületet az egyetem polgárai több héten keresztül elfoglalva tartották, és végül csak a koronavírus-járvány fokozódása miatt hagyták el, azonban a blokádot nem szüntették meg, csak „hazavitték”.

Az Index szerint ugyanakkor az új épület bejelentése után nem valószínű, hogy a hallgatók és az oktatók visszatérhetnek a régi épületekbe, és az egyetemet hivatalosan fenntartó alapítvány is hivatkozhat arra, hogy azokban a továbbiakban nem folyik oktatás, hisz az új kampusz elkészültéig áthelyezik a volt Duna TV-székházba.

A tanárok közül ugyanakkor többen bejelentették, hogy a jövő ősszel kezdődő, 2021/22-es tanévre nem vállalják hogy osztályt indítanak, miután nem kaptak megnyugtató garanciákat a szenátus jogkörének visszaállítására és a rektori pályázat kiírására.

Ez még nem a 2021. tavaszi, vagyis a következő félévre vonatkozik. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen formában tervezi az egyetem polgársága, azt azonban tudjuk, hogy Vidnyánszkyék az őszi félév megismétlését várják el, miután érvénytelennek tekintik. A bíróság ugyanakkor nem tekinti érvénytelennek, ahogy az egyetem polgársága sem.

Vagyis még ha az egyetemi polgárok által el nem ismert alapítvány indítana is tavasszal, vagy ősszel képzést a Tibor utcai épületben, egyelőre nem világos, hogy ki venne rajta részt akár oktatói, akár hallgatói oldalról.

Az SZFE tanárai több mint 60 napja kezdtek sztrájkba az egyetemi autonómia visszaállításáért, ez az idő azonban érdemi tárgyalások nélkül, jogi csatározással telt, holott a Fővárosi Ítélőtábla háromszor is megállapította, hogy minden sztrájkkövetelésük, így maga a sztrájk is jogszerű. A feszültség tovább fokozódott, amikor november végén a kuratórium közölte, érvényteleníti az egyetemfoglalás alatt zajló félévet.

Az SZFE kálváriáját szorosan követjük a Mérce hasábjain, vonatkozó cikkeink ezen a linken olvashatók.

Címlapkép: Mérce fotó