Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A száz százalékos táppénzről tárgyalt volna a Népjóléti Bizottság, de a fideszes többség nem jött el

Ez a cikk több mint 3 éves.

A fideszes többség a mai napon sem vett részt a Népjóléti Bizottság ülésén, ezzel megakadályozva, hogy olyan rendeletekről szavazzanak, amelyek a koronavírus-válság által negatívan érintett embereket segítették volna, írja a Népszava.

Az üres teremről Korózs Lajos országgyűlési képviselő is készített képet:

A fideszes többség ma sem vett részt a Népjóléti Bizottság ülésén! A napirendek mindegyike a bajba jutott emberekről…

Közzétette: Korózs Lajos – 2020. december 15., kedd

Az MSZP videót is készített az ügyről, amelyben többek között arról számolnak be, hogy a kormánypárti képviselők egy része a helyszínen volt, ám a a bizottsági ülésre már nem ültek be:

Az ülésen fontos napirendeket szerettek volna megtárgyalni, többek között a szocialistáknak azt a javaslatát, hogy a koronavírussal megfertőződött munkavállalóknak 100 százalékos táppénzt biztosítsanak, illetve a vírus miatt állasukat elvesztett szülők decemberi, anyagi támogatásáról szóló indítványt.

„Azt hiszem, hogy magyarázatot sem kell hozzá fűzni, hiszen ennek a napirendnek csak karácsony előtt, vagyis decemberben van relevanciája. Szeretném tájékoztatni önöket, hogy a holnapi nappal vége van a parlament őszi ülésszakának, legközelebb valamikor február második felében ülésezik az országgyűlés. Jó néhány dolog nagy valószínűséggel aktualitását veszíti”

-mondta Korózs a videóban.

De emellett az egészségügyi védekezésben résztvevő önkéntesek elismeréséről, illetve az egészségügyben elhunytak hősi halottá nyilvánításáról és a járvány miatt megbetegedett pedagógusok ellátásáról is tárgyaltak volna. A védekezés kapcsán Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is benyújtott egy határozati javaslatot a PCR-tesztek ingyenesség tételéről.

„Önökre bízom hogy eldöntsék, ezek fontosak vagy sem: én azt gondolom, hogy nagyon-nagyon fontosak. Minden egyes napirendi pont az emberekról szól: a fideszes többségnek ez nem volt fontos így karácsony előtt”

-tette hozzá Korózs.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a táppénzzel kapcsolatban megjegyezte: sorozatosan hallanak arról híreket, hogy peadgógusok nem mertek az ingyenes tesztelésre jelentkezni, mert tartottak tőle, hogy az pozitív lesz, karanténba és táppénzre kerülnek, elveszítve jövedelmük negyven százalékát az ünnepek előtt.

„Maga a tisztifőorvos ismerte el, hogy vannak olyan munkavállalók, akik inkább lázcsillapítót vesznek munkába menet előtt, mint hogy kiderüljön, hogy nekik tüneteik vannak”

Ezek az intézkedések a járvány lassítását szolgálnák, hiszen a munkavállalóknak nem kellene félniük a bevételkieséstől. Tóth arra is emlékeztet: a koronavírus áldozatainak száma Magyarországon már elérte a hétezret, pedig ezek egy része megelőzhető lett volna.

„Azzal, hogy most már másodjára nem voltak hajlandóak tárgyalni ezeket a javaslatokat, az ebből következő megbetegedésekért, halálesetekért a magyar kormány és Orbán Viktor a felelős”

-zárta le beszámolóját az ülésről a társelnök.

A kormánypárti többség november végén is leszavaztott egy fontos járványügyi intézkedést: bár képes Facebook-bejegyzésben és szóban is megköszönték a járvány alatt különösen nagy terhelésnek kitett ágazatok dolgozóinak erőfeszítéseit, köztük a szociális intézmények munkatársainak is, a Népjóléti Bizottság ülésén mégsem támogatta bérkiegészítésüket.