Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Évek óta romlik a helyzete a most karácsonyra krumplit kapó minisztériumi dolgozóknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 2019-ben bevezetett kormányzati igazgatásról szóló törvény eleve kedvezetőtlen helyzetet teremt azoknak többek között azoknak a minisztériumi dolgozóknak is, akik a Népszava szombati cikke szerint krumplit és almát kaptak karácsonyi ajándékcsomagként a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól.

Az ajándékcsomagot – amelynek valódiságát a Népszava által hivatkozott belső levél mellett egy, a minisztériumi dolgozók mindennapjaira rálátó forrás is megerősítette a Mércének – arra tekintettel kapják a dolgozók, hogy

„ebben a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése”, ezért  a minisztérium s”zeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni”.

A csomag, amelyet napokon át, különböző idősávokban vehettek át a külügyes dolgozók „hazai termelőktől származó jó minőségű 1 doboz szabolcsi alma válogatást (7kg) és 10 kg burgonyát tartalmaz”.

A kissé bizarr karácsonyi pakknak az ad különös mellékízt, hogy a 2018 végén előterjesztett, 2019 elején bevezetett kormányzati igazgatásról szóló törvény (Kit) eleve nehéz feltételeket teremtett az olyan dolgozók számára, mint akiket most a külügy „megjutalmzott”.

A szakszervezetek komoly visszalépésként értékelték a korábbi szabályozáshoz képest az új szabályozásban például azt, hogy

  • megszüntette a korábbi életpályamodellt és az előmenetel garanciális feltételeit
  • csökkent az éves szabadság: napi 12 és heti 48 órára növekszik a maximálisan kiszabható munkaidő, a félórás ebédszünet már nem számít bele a munkaidőbe, a kivehető alapszabadságok pedig 25-ről 20 napra csökkentek

A Kit kedvezőtlenebb helyzetbe hozta a szakszervezeteket is, amelyekről a Szijjártó Péter külgazdsági- és külügyminiszter augusztusban úgy fogalmazott:

„Szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.”

Az érdekképviseletek által „közszolgálati rabszolgatörvénynek” is hívott szabályozás következtében 2019-ben egyetlen hónap alatt összesen több mint 2500 központi és területi közigazgatásban – köztük a minisztériumokban – dolgozó tisztviselő kérte felmentését a katasztrofális bérhelyzet és amunkaerőhiányból fakadóan növekvő munkaterhek miatt (2018-ban ugyanis „bürokráciacsökkentés” címén több mint 1000 dolgozótól váltak meg a minisztériumok).

A törvény beveztése után  a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete 2019 márciusában egynapos sztrájkot hirdetett, amelyen az államigazgatást is beleértve minden közintézmény dolgozójának magasabb bért követeltek.

Frissítés (15:04): A Külgazdasági- és Külügyminisztérium szombat délután egy videóban reagált az ajándékcsomaggal kapcsolatos hírekre Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint bajba jutott szabolcsi gazdákon segített a minisztérium az élelmiszerek megvásárlásával, akik a járvány miatt a termékeiket nem tudják eladni.

Címlapkép: Az ahang szolidaritási akciója a köztisztviselők 2019. márciusi egynapos sztrájkja alatt. Forrás: Mérce